Dnes vám přinášíme rozhovor s naším kolegou z centrály naší evropské divize EMEA, pro něhož je velkou láskou sport, zejména u nás stále populárnější biatlon a běh na lyžích. A kromě toho, jako správný Nor, rád rybaří na otevřeném moři.

Nejdřív něco o tvé práci, Bjørne. Co obnáší práce Category Manager pro EMEA ASSA ABLOY? Jak se ti líbí?

Líbí se mi, co mám říct jiného po tom, co ji skoro dvacet let dělám? Vážně se mi moje práce pořád líbí. Musíš znát spoustu podrobností, být dobře připraven na jednání a být do jisté míry i diplomat. Stále poznávám nové kultury, odlišné způsoby práce, nové lidi. Přátelé mi závidí cestování, ale upřímně, pokud nemám na své práci něco rád, je to právě cestování.

Hodně cestuješ do Asie. Co je tam jiné než v Evropě?

To obrovské množství lidí. Je obtížné tam najít „volné místo“. A je to jiná mentalita. Číňané, Korejci a Japonci se velmi úzce zabývají obchodem a zaměřují se na vzdělávání svých dětí, zatímco třeba Malajci jsou uvolněnější a rádi si užívají života. Mám rád místní jídla, v Číně si musím vždycky dát „hot pot“, v Malajsii indické jehněčí na kari. Ale obvykle sním, co mi přinesou a raději se neptám, co to je.

Pojďme k tvým zajímavým koníčkům. Vím, že máš rád rybaření.

Ano, přivedl mě k němu můj tchán. Lov lososů je prostě skvělý, musíte něco znát, aby se vám při něm dařilo. Sezóna je v Norsku od začátku června do poloviny srpna, teď jsou ryby nahoře na cestě z oceánu, kde se třely. Když chytím 10kilového lososa, je to výjimečná událost, obvykle se podaří tak 3–8kilový kus.

A co tvé oblíbené dálkové běhy na lyžích? Ještě se jich účastníš?

Ano! Snažím se každý rok alespoň jednoho závodu zúčastnit. Můj oblíbený je 70 kilometrů dlouhý závod Marcialonga, který se koná v italských Dolomitech. Účastním se ho se svými přáteli a 26letým synem. Letos jsem ho porazil, a to pro něho bylo opravdu těžké 😊

Co třeba biatlon?

Biatlon jsem na rozdíl od svých synů nikdy nedělal, ale věnuji se mu hodně „organizačně“. Jsem šéfem organizační jednotky Světového poháru v biatlonu v Holmenkollenu v Oslu, vedu tam skupinu šedesáti dobrovolníků. A občas jsem také rozhodčím v pohárech IBU v Norsku. Ale biatlon je jako kombinace lyžování a střelby velmi zajímavý sport. Řekl bych ohromující!

Znáš někoho z českého týmu?

Samozřejmě, Moravec, Davidová. Musím přiznat, že vás tak nesleduji, ale měl jsem oblíbenou Gábinu Koukalovou. Nepochopil jsem přesně, proč skončila. Víte o tom tady v Rychnově něco?

Popravdě ani ne. Proč si myslíš, že je norské lyžování tak úspěšné?

To je složitá otázka. Předně proto, že máme sníh. Je to náš národní sport, třeba já začal lyžovat ve dvou letech, to je u nás běžné. V Norsku máme funkční systém s mnoha dobrovolníky, kteří pomáhají s nadějnou mládeží, ale i velmi profesionální a provázaný systém pro špičkové sportovce, běžkaři se učí od skialpinistů a biatlonistů a naopak. A rádi porážíme Švédy. Ale Švédi jsou v lyžování také dobří.

Mohl bys nám prozradit nějaké tajemství mezi velkými kluky jako jsou bratři Boeovi nebo Martin Fourcade, které není vidět v televizi?

Haha, ano, to bych mohl…

A konečně, znáš nějaký trik pro střelbu na cíl velký 45 mm z 50 metrů, když máš puls na maximu?

Abyste byli dobří, musíte hodně trénovat. Můj syn byl ve střelbě úspěšný jen, když během pár sekund „zklidnil“ puls ze 195 na 180. Umíš si představit, jak se k tomu dopracoval? Jen cvičením, cvičením a cvičením.

Děkujeme za rozhovor.

Bjørn-Ole Myklebust je zaměstnán v ASSA ABLOY od roku 2001. Od roku 2008 pracuje jako EMEA Category Manager pro elektroniku. Narodil se v norském městě Oslo, je ženatý a má tři děti.