I na jaře vás může trápit rýma, kašel a problémy s průduškami. Nejste-li příznivci klasických léků, sáhněte po bylinkách, které vám nepříjemné příznaky nachlazení zmírní a pomohou vám opět cítit se fit.

 

Heřmánek pravý

Čaj z květů heřmánku má protizánětlivé a zklidňující účinky. Proti rýmě a kašli pomáhají inhalace. Stejně tak se dá odvar použít na výplachy nosu nebo jako kloktadlo při bolestech krku. Výhodou je, že také harmonizuje žaludeční šťávy a sliznice, které jsou při zahlenění podrážděné.

Rýmovník

Aromatická bylina krásně provoní celý byt, ale hlavně pomůže při rýmě. Stačí přivonět k lístkům rozdrobeným v dlani a jako bychom cítili vůni máty, kafru a meduňky najednou. Při rýmě je dobré vdechnout vůni z lístků rozlámaných v ruce.

Šípek

Rostlina obsahující velké množství vitamínů A, B, C. Vypijete-li šípkový čaj, dodáte tělu potřebné vitamíny a zlepšíte imunitu organismu. Právě pro velké množství vitamínů má šípková růže všestranné využití. Použít ji můžete na klasické nachlazení, pomůže vám také při chřipce, bolesti v krku a kašli.

Mateřídouška

Bylinka s výraznou typickou vůní. Využívá se především na problémy s průduškami. Poradí si dokonce s chronickými opakujícími se stavy.

Podběl lékařský

Tato rostlina je v herbářích zapsána velkým písmem. V lidovém léčitelství totiž odvedla kus práce. Pomáhá skoncovat s kašlem a ulehčuje vykašlávání, doporučuje se jako doplněk při laryngitidě, bronchitidě či astmatu, podporuje obranyschopnost organismu a upravuje zažívání.

Bez černý

Patří k nejpoužívanějším bylinným rostlinám vůbec. Čaj z květů bezu černého je skvělým lékem na všechny příznaky nachlazení od ucpaného nosu, přes horečku až ke kašli a bolesti hlavy.

 

Bylinky mohou být příjemným pomocníkem s nachlazením. Nezapomínejte však na případné vedlejší účinky a správné dávkování, neboť i u bylinek platí, že všeho moc škodí.

Jak nejlépe podpořit imunitní systém? Připravte si vitamíny nabitý nápoj. Rakytník je zdrojem vitamínu C. Pomáhá proti chřipce a nachlazení.

 

Rakytníkový nápoj

  • 0,5 dcl 100% rakytníkové šťávy
  • 2 dcl vody
  • 1 pomeranč
  • 1 větší mrkev
  • 1 jablko
  • 1 lžíce medu
  • 1 menší kousek zázvoru
  • 10 g vlašských ořechů

Vše důkladně tyčovým mixérem promixujte. Nápoj také můžete připravit ve „smoothie makeru“.

Tip! Do rakytníkového nápoje vyzkoušejte místo mrkve přidat červenou řepu.

Zdroj: vitalweb.cz, zdravi.euro.cz, ireceptar.cz