Luboš Čech má velmi kuriózního koníčka. Od roku 1992 sbírá profilové cylindrické vložky. Dnes má přes 2 600 kusů z 36 zemí pěti kontinentů, mezi nimi 266 značky FAB nebo ASSA ABLOY.

Na jaké zámky se konkrétně zaměřujete a proč?

Zaměřil jsem se na profilové cylindrické vložky, protože jsem se na začátku domníval, že sbírku vložek bude jednoduché vytvořit a profesně mi to pomůže v orientaci v zámkařině. Předpoklad vyšel jen z poloviny správně. V zámkových vložkách se sice už vyznám, ale první část domněnky byla chybná. Sbírku vytvářím už třicet let a stále ještě nemohu říci, že je aspoň skoro hotová.

Co všechno zahrnuje vaše sbírka?

Z prostorových důvodů se věnuji jen profilovým cylindrickým vložkám. Sbírku také doplňují zadlabací zámky pro profilové vložky z období před 2. světovou válkou od českých výrobců a stovka visacích zámků. Podstatnou součástí sbírky jsou různé katalogy, ceníky a prospekty předválečných českých a německých zámkařských firem. V oblasti reklamy byl dost aktivní právě Antonín Fáborský a například jeho tovární katalog z roku 1941 je velmi luxusně provedený i navzdory válečnému období. Považuji ho za nejlepší katalog z první republiky.

Jaký je váš nejstarší exponát?
Nejstarší exponát je řezový model profilové cylindrické vložky prvního výrobce se značkou Hahn, který pochází z druhé poloviny 20. let minulého století. Zřejmě se jedná o jediný zachovaný kousek v tomto provedení, protože jsem nikdy takový druhý neviděl. Raritní jsou i další profilové vložky z 30. let minulého století od německých a českých výrobců. Zajímavá je ucelená řada profilových vložek se značkou FAB od zahájení jejich výroby v Rychnově až po současnost.

Na co jste nejvíc pyšný, že jste získal?

Moje zvlášť oblíbené jsou vložky se značkou FAB z let 1938 až 1941 v originálních, ještě zapečetěných krabičkách, které jsem dostal od zámečníka B. Kouly z Dušní ulice v Praze. Jeho otec se do prodejny nastěhoval v roce 1937 a působili na této adrese nepřetržitě až do roku 2015. A nerozbalené krabičky tam byly uloženy přes sedmdesát let, než jsem je obdržel darem do sbírky.

Víte, kdo vlastně vymyslel ten dnes tak univerzální profil cylindrické vložky?

Jako autor profilového tvaru těla je sice uváděn německý vynálezce Silvester (občas psán Sylvester) Wöhrle, pravděpodobnější je týmová práce ve firmě Hahn. Použili tvar těla svorníkového visacího zámku své firmy, jehož horní část s otočným válcem přecházela ve spodní, zúženou část těla se stavítky. Ten byl patentován v roce 1923. První profilovou cylindrickou vložku si dala patentovat roku 1927 firma Hahn pod názvem „Sicherheitsschloss, působnost tohoto patentu byla od r. 1925. Prodej cylindrických vložek v Německu začal právě v roce 1925.

V čem pro vás spočívá kouzlo sběratelství? Pro někoho je to jen hromadění předmětů, čím je to pro vás?

Sběratelství se může stát i životním stylem. Ovšem musíte dát pozor, aby vás sběratelství nepohltilo. Některým sběratelům se stalo, že sbírka pro ně byla všechno a žili jen pro svoji sběratelskou vášeň. Mě se to snad netýká, protože sběratelství je nejen sbírání věcí a hledání informací k nim, ale i poznávání lidí, cestování. Musíte se neustále učit, mě to donutilo si zopakovat cizí jazyky, naučit se lépe zacházet s počítačem či orientovat se v archivech. Sběratelství jistě přináší i určité omezení. Pokud máte sbírku a chcete ji vytvořit na kvalitní, či dokonce na světové úrovni, musíte svému koníčku věnovat čas a peníze. To se nedá nijak obejít.

 

„Sběratelství je nejen sbírání věcí a hledání informací k nim, ale i poznávání lidí, cestování.“

Co pro vás vaše sbírka znamená?

Občas o tom přemýšlím, proč se vlastně věnuji sběratelství a cylindrickým vložkám. Nejspíše proto, že mě to opravdu baví. Sbírka mi poskytne aktivní odpočinek, odpoutání od stresu či shonu. Nebo třeba dobrý pocit, že jsem dokázal zachránit kus historie a vytvořit určitou kulturní hodnotu, která mě – snad – dokáže přežít.

Jste také předsedou Klubu sběratelů kuriozit, který funguje více než 50 let. Je nějaký rozdíl v tom, jak se sbíralo dřív a jak se sbírá nyní? Je v tom ještě vůbec nějaké kouzlo, když už se dá všechno sehnat přes internet?

Dříve bylo sběratelství z jedné strany složitější. Při neexistenci internetu bylo obtížné hledat informace, člověk musel navštěvovat knihovny, archivy, patentové úřady a hlavně si dopisovat. Nešlo na pár kliků zjistit informace z celého světa. Proto byl také větší zájem o členství v KSK, protože se daly vyměňovat sbírkové věci a získávat podklady od spřízněných sběratelů. Ve sběratelství tenkrát nehrály tak velkou roli peníze, ale bylo třeba málo sběratelského materiálu ze zahraničí. Sběratelé tím byli nuceni věnovat se předmětům z bývalého Rakouska-Uherska a ze všech období Československa. Přesto vytvořili naši sběratelé často velmi kvalitní sbírky, které svým rozsahem dosahovaly světové úrovně. Dnes je sběratelství vlastně velmi jednoduché a stačí mít jen peníze. Otevřete si v počítači nějaký aukční portál, je jedno, zda v tuzemsku, nebo až v Austrálii, a vyberete si něco. V případě výhry hned online zaplatíte a za pár dní máte zásilku doma. Nejsem si moc jistý, zda to má ještě nějaké kouzlo. Ale napětí tam určitě je.

Umíte zámky otevírat bez klíče, když je všechny tak dobře znáte?

Dokáži otevřít pouze ty jednodušší systémy. Otevírat cylindrické vložky není tak jednoduché, jak to vypadá v televizních kriminálních seriálech. Na současné výrobky ve 3. a 4. bezpečnostní třídě nemám, to už vyžaduje specialisty. Občas potřebuji některou starší zámkovou vložku bez klíče otevřít na vyčištění a dát si k ní udělat klíč. Odemknutí ruční planžetou mi dá většinou zabrat, někdy se dokonce překvapím rychlostí otevření. Znalost jednotlivých systémů a možností výskytu bezpečnostních stavítek mně dává velmi jasnou představu, do čeho se můžu pustit a co mám nechat radši na pokoji.

Nepřemýšlíte o nějakém muzeu zámků?

Určitě se musím věnovat otázce dalšího života sbírky. Muzeum zámků je nepochybně zajímavá myšlenka. Expozice by nemohla být jen z cylindrických vložek. Obstarat množství historických předmětů k zámkařině k zaplnění případného muzea je hodně náročné a pro jednotlivce spíše nereálné. Ale dovedu si představit, že moje sbírka by byla součástí některého továrního nebo technického muzea. Zatím dělám jen průvodce po svojí sbírce zámečníkům nebo fandům do zámkařiny u sebe doma. Uvítal jsem opakovaně návštěvníky z FAB nebo i zástupce z jiných firem. Sbírka není pro laickou veřejnost příliš atraktivní. Asi bych to komentoval parafrází slov Zdeňka Srstky ve filmu „Rozpuštěný a vypuštěný“ – zámky, zámky, zámky.

Můžete říct pár slov o svém zaměstnání? Jak s ním sbírání cylindrických vložek souvisí?

Už skoro čtyřicet let pracuji u policie a zatím posledních patnáct let jako vedoucí oddělení kriminalistické techniky a výjezdové skupiny. Mojí dlouholetou specializací je právě místo činu. S kolegy z výjezdové skupiny ohledáváme místa, kde došlo ke spáchání různé trestné činnosti. To jsou i vloupání do objektů či bytů, kde došlo k překonání zámků nebo cylindrických vložek ve dveřích. Zaujalo mě, že cylindrických vložek je několik druhů od různých výrobců a začal jsem si k nim shromažďovat informace. Pak jsem náhodně narazil na několik prvorepublikových cylindrických vložek, včetně vložky s logem FAB, a to rozhodlo. A tím jsem se stal sběratelem profilových cylindrických vložek. 

Znáte nějakého „konkurenta“, který má podobnou sbírku? Spolupracujete spolu nějak?

Bohužel se mi nepodařilo najít žádného sběratele profilových cylindrických vložek. Menší sbírky podobného zaměření se dají najít u lidí, kteří se profesně zabývají zámkařinou. Spíše se sbírají klíče, visací zámky či historické věci. Podařilo se mi zkontaktovat několik zahraničních zámečníků a občas s nimi něco vyměním. S jedním berlínským zámečníkem, sběratelem všech zámků se značkou Zeiss-Ikon, nejen tedy cylindrických vložek, jsme se spřátelili a několikrát jsme se i navštívili. Jenže před několika lety zemřel a jeho sbírka „zmizela ze světa“.

Jaký máte vztah ke společnosti ASSA ABLOY, respektive značce FAB a jejím výrobkům?

Značka FAB, i v kombinaci s logem ASSA ABLOY, je na profilových cylindrických vložkách u nás nejrozšířenější, a proto má i největší zastoupení ve sbírce. Od začátku spolupracuji s vaší firmou, několikrát jsem byl v Rychnově na návštěvě. Pomáhal jsem při tvorbě firemní publikace ke 100. výročí založení a fotografie exponátů z mé sbírky jsou k vidění na vašich reklamních materiálech a internetových stránkách.

Martin Prorok

Luboš Čech žije v Praze a je vedoucím oddělení kriminalistické techniky a výjezdové skupiny na Obvodním ředitelství České policie v Praze 1. Je držitelem certifikátu o největší sbírce profilových cylindrických vložek v České republice a je opakovaně uváděn ve vydáních České knihy rekordů.