Hledáte sport, který lze provozovat komfortně v průběhu celého roku? Pokud ano, tak se dejte na plavání. Je to jeden z nejzdravějších sportů.

 

HISTORIE
Plavání společně s chůzí patří mezi základní a zároveň nejstarší pohybové dovednosti člověka. V nejstarší historii lidé plavali proto, aby zkrátka neutonuli (to leckterým z nás možná zůstalo dodnes). V období rozkvětu antické filosofie bylo plavání považováno za základ vzdělání hned vedle čtení a psaní. Římský i řecký výcvik vojáků zahrnoval plavání v šatech a plné zbroji. Za kolébku sportovního plavání, jak ho známe dnes, je považována Anglie. Počátky tohoto pojetí plavání byly spjaty především s vytrvalostními výkony na dlouhé vzdálenosti přes úžiny nebo velké řeky. V roce 1896 bylo plavání zařazeno na olympijské hry, způsoby však nebyly nijak dané. Respektive byl způsob pouze jeden, a to volný.

STYLY
Se vzrůstající oblibou a rozmanitostí plavání se postupně začaly definovat plavecké styly. Přihlédneme-li k faktu, že statisticky nejvíce malých dětí prochází pouze výukou svých rodičů, jsou v populaci nejrozšířenějším plaveckým způsobem prsa. Často však ta bez splývání – laicky pojmenovávaná jako „paní Radová“. Tento styl plavání není správný nejenom z hlediska výkonnostního, ale především zdravotního.

Začínáte-li se učit plavat velmi brzy, nebo pod odborným dohledem, budete souhlasit s názorem, že nejjednodušším způsobem plavání je kraul. Díky střídavému tahu paží, trvalému kopání a přirozenému splývání, je tento způsob nejrychlejší. Společně se znakem je považován i za nejzdravější. Znak je v zásadě kraulu velmi podobný, jen je plavec otočený obličejem nahoru. Díky tomu nedochází k rotaci hlavy pro nádech. Oproti kraulu však dochází k hlavnímu záběru v zadní části těla, což nemusí být všem příjemné. Upravili jste si někdy znak tak, že jste zabírali oběma rukama současně a zapojili pouze občasný souměrný kop? Pak jste plavali předchůdcem dnešního znaku – staroněmeckým stylem. Posledním ze stylů je motýlek, který můžeme vídat často jen u závodních plavců. Jedná se o na koordinaci technicky velmi náročný styl. Tento styl je ze všech nejmladší. Postupně se vyvinul z prsou, kdy někteří plavci při závodech protáhli pohyb paží až ke kyčlím a odtud ruce přenesli vzduchem. Brzy se však ukázalo, že takto protažený záběr je mnohem efektivnější.

 

ZDRAVÍ
Plavání se považuje za jeden z nejzdravějších sportů. Zpevňuje a prokrvuje celé tělo a zároveň zpevňuje a posiluje všechny hlavní svalové skupiny. Je činností, která má příznivý vliv na srdeční činnost, snižuje krevní tlak, působí jako prevence proti infarktu i křečovým žilám. V porovnání s ostatními aerobními aktivitami má velkou výhodu v tom, že nijak nezatěžuje klouby. 

Aby se plavání dalo považovat za zdraví prospěšné, stačí se vyvarovat několika chyb. Mezi nejčastější prohřešky je neudržení páteře ve vodorovné poloze. Jak již bylo zmíněno, nejčastěji k němu dochází při plavání prsou se zakloněnou hlavou nad vodou. Pokud patříte mezi ty, kteří nechtějí mít obličej či uši ve vodě, proložte toto plavání znakem s pěnovou destičkou pod krkem a hlavou. Narovnáte si páteř a zároveň uvolníte šíjové svaly. Mezi další zásady zdravého plavání je přiměřenost. Každý plavec by měl znát svoje možnosti a zvolit pro sebe ideální tempo i optimální vzdálenost. 

A rada na závěr? Pokud se vám již delší dobu nedaří ani udržet nad hladinou, zajeďte k Mrtvému moři.

Markéta Helmichová

 

10 DŮVODŮ PROČ ZAČÍT S PLAVÁNÍM

1. ZLEPŠENÍ POSTAVY
Na první pohled vypadá plavání snadno. Voda vás sice nadlehčuje, ale pohyb v ní je fyzicky náročnější. Voda má vyšší hustotu než vzduch a musíte vyvinout více energie na každý pohyb.

2. ZLEPŠENÍ DÝCHÁNÍ
Každý člověk, který někdy plaval ví, že klíčové je správné dýchání. Správným dýcháním ovlivňujete aerobní kapacitu. Tato kapacita souvisí s efektivním využitím kyslíku. Při pravidelném plavání se vám tato kapacita zvýší a výrazně posílíte dýchání.

3. POSÍLENÍ VÝKONNOSTI SRDCE
Po probuzení má většina běžných lidí ráno 60 tepů za minutu, sportovci i pod 40 tepů za minutu. Srdce plavce nemusí bít tak rychle, aby okysličilo tělo.

4. RŮST SVALŮ A LEPŠÍ TĚLESNÉ POSTAVENÍ
Plavání je přínosné i z hlediska zapojení jiných svalů než těch, které využíváme běžně během dne. Díky nadlehčování vodou nedochází k zátěži na klouby a pohybový aparát si může na chvíli odpočinout. Svaly zapojené do plavání 

jsou důležité pro udržení správného tělesného postavení. Plaváním můžete velmi dobře bojovat proti bolavým a shrbeným zádům.

5. ZLEPŠENÍ FLEXIBILITY
Plavání rozvíjí a udržuje flexibilitu kloubů a páteře. Při plavání dostáváte paže cyklicky do maximálního rozsahu. Rozsah pohybu v tomto kloubu se tak zvětšuje. Podobně se zlepšuje flexibilita i v kyčlích. Plavání je na zvětšení rozsahu pohybu mnohem lepší než jakýkoliv sport na suchu.

6. PLAVÁNÍ JE VHODNÉ PRO REHABILITACI A AKTIVNÍ REGENERACI
Plavání je velmi šetrný sport a je častou volbou fyzioterapeutů, pokud máte problémy s páteří či jste čerstvě po rehabilitaci.

7. PLAVÁNÍ JE VHODNÉ PRO LIDI TRPÍCÍ ASTMATEM
Vlhké prostředí plaveckých bazénů je pro lidi s astmatem velmi přínosné. Ve spojení s dechovými cvičeními, které při plavání využíváte, se vám zvyšuje kapacita plic a získáte větší kontrolu nad dýcháním.

 

8. PLAVÁNÍ ZLEPŠUJE SPÁNEK
Plavání je vhodným způsobem, jak posílit kvalitu vašeho spánku.

9. CENOVÁ DOSTUPNOST
Plavání sebou nese i další výhodu. Tento druh pohybu je cenově mnohem dostupnější než cyklistika či jiné sporty.

10. PLAVÁNÍ VÁS MŮŽE UČINIT CHYTŘEJŠÍMI
Plavání má mezi všemi výhodami i výhodu v podobě podpory lidské mysli. 

 

U plavání by se jistě daly najít i další benefity. Mezi ně můžete zařadit například schopnost pomoci lidem před utonutím. Vaše plavecké dovednosti se v krizové situaci mohou velmi dobře hodit. Plavání je ale především velmi vhodné na posílení kondice šetrným způsobem, kdy neopotřebujete klouby. 

 

 

 

 

 

Zdroj: www.primulus.cz