Každý z nás už určitě slyšel od někoho ze svých známých, že cvičí jógu, a většině z nás to možná přesto připadá jako něco pošetilého. Jen jakési protahování, žádná posilovna nebo klasické fitko. Možná se váš pohled na jógu změní, až si přečtete zajímavosti o tomto cvičení těla a ducha.

Praktická jóga v sobě zahrnuje fyzické cvičení, koncentraci a hluboké dýchání. Vede k posílení odolnosti, síly, klidu, pružnosti a celkové pohody. Název má své kořeny ve starověkém sanskrtském slově „yuj“, které znamená „propojení“. Jóga vznikla v Indii před více než pěti tisíci lety. Do západního světa ji na konci 19. století rozšířili indičtí mniši. Zde se pak stala široce populární v 70. letech 20. století, a to zejména v USA.

Velkou zásluhu na šíření tohoto učení měl jistě člen slavných Beatles George Harrison, který západnímu světu, v té době rozervanému válkou ve Vietnamu, přinesl hnutí plné míru a duševní rovnováhy koncentrované do jediné světoznámé písně – Hare Krishna Mantra. Jóga je dnes jedním z hlavních vývozních artiklů Indie, kde také vznikla. Indický premiér Naréndra Módí krátce po svém nástupu na Valném shromáždění OSN v roce 2014 prosadil, aby byl 21. červen prohlášen za Mezinárodní den jógy. Je to nekonfliktní téma, které nemohl nikdo napadnout, proto byl jeho návrh úspěšný, i když sám stál v čele Indické lidové strany, která měla na svědomí pogromy na muslimy. Jóga mu pomohla očistit sebe i indickou vládu od neblahé minulosti a slouží dodnes k propagaci Indie jako země, která ztělesňuje hlavní hodnoty spojované s jógou – mír, harmonii, duševní pohodu a fyzickou zdatnost.

Jóga není jen základní meditační poloha padmásana neboli lotosový sed, ve kterém jogíni vydrží sedět nekonečně dlouho v hlubokém blahu, bez strachu a jakýchkoli myšlenek. 

Známe šest základních typů jógy: hatha-, rádža-, karma-, bhakti-, džňána- a tantrajóga. Hathajóga je fyzické a mentální cvičení, které připravuje těla a mysl. Rádžajóga zahrnuje meditaci a přísné dodržování řady kroků. Cílem karmajógy je budoucnost bez sobectví a negativních myšlenek. Bhaktijóga vede k usměrňování emocí a k toleranci. Džňánajóga je o moudrosti, učení a rozvoji intelektu prostřednictvím učení se. Tantrajóga je cesta rituálů, obřadů nebo dovršení vztahů. Vždy jde o relaxační cvičení, při kterém je důležité správné dýchání a přesnost provedení jednotlivých cviků. Dalším, a zdaleka ne posledním typem, je v západních zemích asi nejrozšířenější tzv. powerjóga. Jde o pomalé silové protahování a posilování svalů na celém těle podobné strečinku nebo dnes tak módnímu cvičení pilates. Nesmí při něm být cítit bolest, cvičení byste si měli užít v klidu, beze spěchu a třeba s příjemnou relaxační hudbou.

Velikou výhodou jógy je, že ji může cvičit opravdu každý, od malých dětí po seniory. Pro začátečníky je ovšem dobré začít se zkušeným cvičitelem, který ví, co je důležité pro dosažení správných výsledků. Ty spočívají v dosažení duševní rovnováhy a uvolnění fyzického stresu. Zkuste to.


Markéta Helmichová

10 DŮVODŮ, PROČ ZAČÍT S JÓGOU

1. ROVNOVÁHA

Rovnováha je největším přínosem celého cvičení. Tím, že se soustředíte na své tělo od jeho samého středu, získáte výrazně lepší postavení kostí, svalů a kloubů. K fyzické rovnováze se přidá i ta psychická.

2. UVOLNĚNÍ STRESU
Naučíte se skvěle relaxovat, tím podpoříte odpočívání, které tělo nejvíce potřebuje ke své regeneraci.

3. ÚLEVA OD BOLESTI

Bolí vás kosti, svaly nebo snad krční páteř? Většinou je to proto, že během dne svaly zatěžujeme jednostranně a některé nepoužíváme vůbec. Jóga protáhne celé tělo. I tomu nejmenšímu a nejschovanějšímu svalu bude dopřán příjemný pohyb a protažení.

4. LEPŠÍ KONDICE

Jóga výborně zvyšuje vytrvalost a po čase snížuje i klidovou tepovou frekvenci, čímž ulevuje srdci. Během relaxace se naučíte správně dýchat.

5. SNÍŽENÍ RIZIKA PORANĚNÍ

Cvičení vám pomůže trénovat svaly tak, aby zůstaly uvolněné, ale také aby správně fungovaly. Vaše tělo bude odolnější a snížíte riziko poranění při případném pádu.

6. ZLEPŠENÍ DÝCHÁNÍ

Pomalé a hluboké dýchání, které vám vysvětlí na józe, zvyšuje množství kyslíku v krvi a zároveň zvětšuje efektivitu a kapacitu plic.

7. NAUČÍTE SE SOUSTŘEDIT

Cvičení má veliký vliv na vaši psychiku a mozek. Během hodin jógy se naučíte správně relaxovat a soustředit se během dne na běžné činnosti i složitější úkoly, což vám pomůže nejen v práci, ale i v běžném životě.

8. ZAČNETE HUBNOUT

Co je nejdůležitější při hubnutí? Spalování a snižování hladiny kortizolu. Oboje zvládnete už během několika opakování. Většina lektorů navíc podporuje zdravější životní styl a lepší stravování. Pokud si z toho něco odnesete a zařadíte do vašeho života, budete se cítit mnohem lépe.

9. VĚTŠÍ FLEXIBILITA

Už po pár hodinách zjistíte, že se vám při strečinku posouvá hranice rozsahu pohybu. Ze začátku při předklonu nedosáhnete na zem vůbec, pak se dotknete konečky prstů a následně se vám podaří opřít celou dlaň.

10. JÓGA OVLIVŇUJE ČINNOST ORGÁNŮ

Při souznění s jednotlivými nervovými centry může cvičení ovlivnit i vnitřní orgány. Dokonce reguluje i hormonální hladinu v těle. Podněcuje samoléčivé síly, zvyšuje plodnost a kreativitu a hodí se ke každodennímu obnovování životní radosti.

 

Zdroj: joga-bast.cz