Od výroby cylindrických vložek a visacích zámků až po výrobu a montáž elektromechanických systémů. Tak by se dala psát historie značky FAB. Od založení FAB v roce 1911 uplynulo přes 100 let. Za tu dobu stihla tato značka zaznamenat nespočet významných milníků a my víme, že ještě zaznamená. Ale pěkně popořádku.

Píše se rok 1911 a pánové Fáborský a Šeda zatím netuší, že jejich nově založená společnost Továrna na železné zboží Fáborský a Šeda, společnost s ručením omezeným bude, ikdyž pod jiným názvem, jednou slavit přes 100 let své existence. Začínali s 20 zaměstnanci a výrobním programem byla výroba zámků stavebních, zadlabacích a nábytkových. Až v roce 1932 je vyvinuta a vyrobena první cylindrická vložka. Za svou existenci byla společnost přejmenována několikrát, nicméně rokem 1997 se stává součástí nejvýznamnějšího světového zámkařského koncernu ASSA ABLOY a pod tímto názvem vystupuje dodnes. Z významných událostí, které se zapsaly do historie, zmíníme ještě roky 2005 a 2007. V roce 2005 začal projekt transformace koncernu a rychnovský závod se stal centrem výroby cylindrických vložek a visacích zámků vyšší bezpečnosti. V roce 2007 se potom staví nová výrobní hala o velikosti téměř 9.000 metrů čtverečních.

V současnosti stále pokračujeme v tradici a vyrábíme a vyvíjíme zámkové cylindrické vložky, nicméně se snažíme jít s výrobou ještě dál, a tak se můžeme pyšnit výrobou chytrých zámků. O tom ale více v článku Chytrý zámek FAB ENTR. Za uplynulé století jsme vyrobili přes 100 milionů cylindrických vložek, půl miliardy klíčů a přihlásili jsme 50 patentů. Každý rok vyrobíme 10 milionů cylindrických vložek. Díky tomu jsme se stali centrem vývoje cylindrických vložek pro celou Evropu a klíčovým závodem v rámci skupiny ASSA ABLOY. Jelikož se k nám stěhují výrobní technologie z celé Evropy a ani dosavadní prostory nestačily rostoucím nárokům na výrobní kapacity, rozhodli jsme se postavit v tomto roce novou výrobní halu, abychom získali prostor pro výrobu i zázemí pro naše stávající i nové zaměstnance. Hala je propojena s původním provozem, a tak se nám naskýtá mnoho možností, jak celý prostor využít. Při všech těchto aktivitách myslíme i na bezpečnost. V tomto roce jsme získali certifikaci „Bezpečný podnik“. Byli jsme prověřeni ve všech možných oblastech bezpečnosti a stali jsme se 9. firmou s tímto oceněním v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Cílem certifikace je zvýšit úroveň bezpečnosti a ochrany při práci, včetně ochrany životního prostředí. Na tento certifikát jsme tedy patřičně hrdí.

Tradici značky FAB budeme udržovat i v následujících letech. Naší vizí je výroba a montáže zámků s vyšší bezpečností a výroba a montáže elektromechanických systémů. Elektromechanické zamykání bylo dříve hudbou budoucnosti. Dnes stojíme na počátku úžasných věcí a píšeme dějiny sami. Rosteme nejen s našimi zákazníky, ale především s našimi zaměstnanci. Díky znalostem a zkušenostem lidí tady ve FABu v Rychnově nad Kněžnou můžeme vyrábět úžasné věci a díky technologiím je můžeme neustále zdokonalovat. Pracují u nás vynikající zaměstnanci, odborníci ve specifických oblastech, i proto můžeme vyrábět pro zákazníky napříč celým světem. Další rozvoj vývojového střediska vidíme jak v mechanice, tak v elektronice. Jsme FABrika s budoucností.