Achima jsem potkal poprvé na začátku roku 2015. Oceňuji na něm velký nadhled, zkušenosti a také nepřehlédnutelný velmi přátelský vztah k České republice. Zajímaly mě právě jeho štace v České republice, jak vidí naši značku FAB a taky jestli fotbal nebo hokej. Ani tady mě nepřekvapil. 

 

Je vidět, Achime, že máš k České republice hezký vztah. Proč?

Pracovně jsem do Čech začal jezdit v roce 1998. Měl jsem práci ve vedení společnosti Kimberly Clark ve Vídni pro střední a východní Evropu a najezdil jsem spoustu kilometrů do Jaroměře, Litovele a Brna. Ale poprvé jsem přijel do Prahy už v roce 1985 s naším fotbalovým týmem na turnaj. Prohráli jsme tenkrát všechny zápasy a pamatuji si z toho hlavně to, že pivo mi tady chutnalo víc než u nás doma.

Můžeš říci něco o své předchozí práci pro Kimberly Clark a Grohe?

V roce 1998 jsem s dvěma viceprezidenty z londýnského vedení navštívil všechny továrny, které jsme měli v České republice. V Litovli to byl výrobní závod na produkty ženské kosmetiky Lidie, dnešní Kotex, v Jaroměři jsme ve společnosti Zisoft Bobi vyráběli pleny pod značkou Huggies. A centrálu v Brně jsme zaměřili na prodej produktů Huggies, Lidie, Kotex a Kleenex v Čechách a na Slovensku. V roce 2010, kdy se Kimberly Clark rozhodla mnoho svých podniků odprodat, jsem vstoupil do společnosti Grohe, kde jsem měl na starosti vybavení hotelů a lázní v Německu, Rakousku, Švýcarsku a potom na Balkáně. V hotelech na služebních cestách se dodnes setkávám s produkty, na které jsem podepisoval smlouvy. 

Proč jsi se rozhodli spojit svou budoucnost s ASSA ABLOY?

Když byl Grohe prodán japonskému investorovi, nastal čas rozhodnout se, zda zůstanu nebo odejdu. Jelikož jsem dostal nabídku od společnosti ASSA ABLOY, rozhodl jsem se pro to druhé a nikdy jsem tohoto rozhodnutí nelitoval. Podnikání je v této společnosti méně centralizované, lokální výrobní a obchodní jednotky mají mnohem vyšší svobodu v rozhodování,  neexistuje tady žádná velká maticová organizace a my jsme sami zodpovědní za svůj osud.

Co pro Tebe znamená značka FAB?

Vždy jsem pracoval ve světě velkých značek a FAB je skvělá značka. Je to dokonce obecný pojem pro kategorii produktů, jako je třeba Pampers pro pleny.  Je to něco, na co mohou být všichni zaměstnanci ASSA ABLOY v Čechách a na Slovensku hrdí. A lidé v rychnovské továrně rozvinuli podnikání FAB až na továrnu světové třídy, která se mezitím stala domovem mnoha dalších značek cylindrických vložek. Díky tomu mohou být zaměstnanci hrdí na to, že mohou reprezentovat svou značku. A zaměstnanci, kteří cítí hrdost, mohou vytvořit pro svou společnost skvělé výsledky.

„Zaměstnanci ASSA ABLOY rozvinuli podnikání FAB až na továrnu světové třídy.“

Tvůj pracovní život musí být hodně o cestování. Líbí se ti to?

Ano, líbí se mi to. Zvykl jsem si na to. Cestoval jsem hodně už při studiích na univerzitě. Covid-19 mě však naučil, že jsme cestovali příliš, že mnoho věcí může být organizováno pomocí nových médií, která jsme v minulosti neměli k dispozici. Vůbec nás to nutí měnit naše dnešní chování, a bude to mít dopad na budoucnost. Všichni budeme méně cestovat, pracovat častěji z domova a využívat méně kancelářských prostor. A moc doufám, že bude brzy opět možné cestovat na dovolenou.

Jak by vypadal tvůj nejlepší den?

Po více než pěti měsících práce z domova bude ideálním dnem být od 8 do 17 hodin v kanceláři, kde se uvidím se všemi kolegy, a poté si dám příjemnou večeři a pár drinků.

Fotbal nebo lední hokej?

Fotbal! Mám rád lední hokej a sleduji velké turnaje, ale nikdy jsem ho nehrál. Fotbal jsem hrál 44 let. Začal jsem v šesti letech v juniorském týmu své rodné vesnice. A skončil jsem dva týdny před mými 50. narozeninami, když mi praskla achilovka. Do třiceti jsem hrál seniorskou ligu a potom dvacet let už jen příležitostně v „hospodské“ lize.

Slyšel jsem vtip, který říká, že na mistrovství světa ve fotbale ve finále vždy s někým hraje Německo. Jaké je podle Tebe tajemství úspěchu německého fotbalu?

Tak třeba Rusko 2018 byla katastrofa! Německo je prostě velká země a Německá fotbalová asociace je největší sportovní organizací na světě. Má více než 7 milionů členů, většinu tvoří aktivní hráči. A mezi těmi miliony fotbalistů byste měli být schopni najít 11 nebo 22 talentovaných hráčů. Abych byl upřímný, nejsem už tak hrdý na německý národní tým, nejlepší roky byly na počátku 70. let. Pak už jsme byli jen průměrným týmem, který se nějakým šťastným způsobem dostal do semifinále nebo finále. Ale naše kvality jsou asi v tom, že jsme vždy soustředění, bojujeme a nikdy se nevzdáváme.

Jan Galda

Achim Haberstock se narodil v německé Cologni a vystudoval ekonomii na univerzitě v Gießenu. Žije v Montabauru kousek od Frankfurtu, je ženatý a má dospělého syna.