V Neratově u Bartošovic má své sídlo chráněná dílna Naděje, se kterou již pět let ASSA ABLOY Rychnov spolupracuje. Neratov je dominantou kraje Divoké Orlice, plného bývalých pašeráckých stezek a rulových skal. Kostel Nanebevzetí Panny Marie je zázrak, který vás okouzlí.

Díky prameni, který vyvěrá nedaleko, je poutním místem už od druhé poloviny 17. století. Majestátnost barokního chrámu mu dal velký zájem poutníků, kteří se k němu scházeli z širokého okolí. Na konci druhé světové války vyhořel po zásahu protitankovou střelou vypálenou vojákem Rudé armády. Požár zničil střechu, dřevěné schodiště, hodinový stroj a zvon.

Německé obyvatelstvo ještě před odsunem v srpnu 1946 stihlo provizorně opravit střechu, ale po jeho vystěhování život ve vesnici takřka vymizel. Z původně několika stovek usedlíků sudetského Neratova zbyli až do roku 1989 dva stálí obyvatelé a pár chalupářů. Domy byly prázdné, osiřelé a z kostela vyrůstaly stromy. Koncem roku 1957 spadly promáčené klenby a kostel byl navržen na demolici, ke které díky nedostatku finančních prostředků už naštěstí nedošlo.

Zpustlé místo znovu začalo ožívat až po roce 1992. O vzkříšení se postaral nový rokytnický farář Josef Suchár, výjimečný muž mnoha řemesel, který se rozhodl, že obnoví nejen kostel Nanebevzetí Panny Marie, nýbrž i poutní tradici a celou obec Neratov.

Dnes tu žije 200 stálých obyvatel a většinu tvoří lidé s postižením, bez domova nebo po výkonu trestu, o které společnost moc nestojí, jak říká sám farář Suchár. Založili spolek a mají chráněné bydlení, provozují hospodu, prádelnu, jídelnu, rekreační chatu, vaří vlastní pivo s krásným názvem Prorok, pořádají školy v přírodě nebo se starají o sad. Dokonce se sem přistěhovalo i několik mladých rodin, které pomáhají s provozem založeného spolku, a z původní komunity farníků a dobrovolníků tak vznikla fungující středně velká firma s ročním rozpočtem 25 miliónů korun.

Po roce 2000 byl kostel rekonstruován a osazen částečně prosklenou střechou, která umožnila propojit své síly nebe se zemí. Je otevřen neustále, a ve chvíli, kdy vejdete mezi hrubé kamenné zdi a padají na vás z výšky dvaceti sedmi metrů sluneční paprsky nebo můžete pozorovat noční oblohu, dostanete shůry jedinečný zážitek, který vás dobije pozitivní energií.

 

Kostel je od roku 1992 chráněn jako kulturní památka České republiky a 14. srpna 2011 byl zpět zařazen mezi poutní místa královéhradecké diecéze.

 

O krásné spolupráci mezi ASSA ABLOY Rychnov a chráněnou dílnou v Neratově se více dočtete zde: Spolupráce s chráněnou dílnou Naděje v Neratově

 

Zdroj: https://www.neratov.cz/navstivte-neratov/pro-poutniky/kostel/