Maďarsko je zemí lázní, vína, ostrých jídel a specifického jazyka. Naše země je s Maďarskem spjatá především společnou historií. Strávili jsme spolu tři sta let v jednom státě. Vydejte se s naším průvodcem na prohlídku jedné z nejnavštěvovanějších zemí světa.

HISTORIE

Starověk Území dnešního Maďarska je před příchodem Maďarů obýváno postupně Kelty, Římany, Germány, Huny, Avary a Slovany.

900 Ugrofinský kmen Maďarů vedený náčelníkem Arpádem překračuje Karpaty, obsazuje Panonskou nížinu (dnešní území Maďarska) a expanduje dále na západ.

1000 Korunovací Štěpána I. z rodu Arpádovců prvním uherským králem vzniká Uherské království. Dochází k šíření křesťanství.

11.–13. století Země se stává jedním z nejmocnějších království v Evropě. Kromě dnešního Maďarska zahrnuje i Sedmihradsko (severní Rumunsko), Chorvatsko a Slovensko.

1526 Porážka Turky v bitvě u Moháče. Na uherský trůn se dostávají Habsburkové.

1527–1538 Rozdělení země, probíhá občanská válka mezi Habsburky a Janem Zápolským.

1541–1699 Budapešť a velká část dnešního Maďarska je obsazena Osmanskou říší.

1848 Maďarské povstání za účelem vyhlášení nezávislosti na Habsburcích. Povstání je potlačeno rakouskými a ruskými vojsky.

1867 Maďaři získávají díky rakousko-uherskému vyrovnání stejné postavení v říši jako Rakušané. Habsburská monarchie se mění na Rakousko-Uhersko.

1918–1920 Maďarsko získává nezávislost po rozpadu Rakouska-Uherska. Trianonskou smlouvou ztrácí Maďarsko dvě třetiny území.

1941 Diktátor Miklós Horthy vede Maďarsko do druhé světové války po boku nacistického Německa.

1949 Vznik komunistického státu: Maďarské lidové republiky.

1956 Lidové protikomunistické povstání potlačené sovětskou armádou.

1989–1990 Svobodné volby, pád komunistického režimu a cesta k demokracii.

TIPY NA VÝLET

BUDAPEŠŤ má jedinečnou atmosféru, která vás bude doprovázet, kamkoli se vydáte. Třeba na cestě za starobylými památkami, například na hradní komplex nebo k budově parlamentu nebo při výletu do slavných lázní, které jsou relaxačním rájem. Széchényiho lázně jsou jedním z největších lázeňských komplexů v Evropě. Dále se můžete vydat do
útulných kavárniček, stylových barů, za tradičním vínem, pikantními klobáskami nebo do víru rodinné zábavy v zábavním parku Vidám či na Markétině ostrově.

Největší jezero ve střední Evropě, BALATONnabízí nejen místo na koupání a vodní sporty. Na své si přijdou také cyklisté a milovníci památek. Jezero obíhá cyklostezka Balaton Bike Ring, vybavená spoustou restaurací a občerstvovacích stanic.

Budapešť je nejen hlavní město Maďarska, ale také hospodářské, dopravní a kulturní centrum země. Vzniklo roku 1873 administrativním spojením Budy, Óbudy a Pešti, ovšem dějiny města sahají mnohem dál. Střídali se tu Římané s Huny a kočovnými Maďary. V současnosti zde žije přibližně 1,72 milionu obyvatel.

Balatonu se pro jeho velikost (596 km2) říká také maďarské moře. Název jezera pochází ze slovanského výrazu blato – bažina.

Za památkami či na romantickou večeři vyrazte do města KESZTHELY. Prohlédněte si baziliku, synagogu a Muzeum Balatonu, zlákat vás můžou i menší muzea (např. muzeum marcipánu, cadillaců nebo panenek). Za městem pak najdete zříceniny hradů Rezi a Tátika. V TIHANY, které se pyšní nejlepším výhledem na Balaton, narazíte na levandulová pole. Celoročně si tu můžete zakoupit levandulové suvenýry a zejména v červnu je tu pěkně fialovo.

Maďarsko je také země bohatá na výskyt různých TERMÁLNÍCH PRAMENŮ. Jejich počet je poměrně vysoký, takže kdekoliv se na území Maďarska pohybujete, je velmi pravděpodobné, že narazíte na nějaký ten pramen. Nejznámější termální lázně Maďarska jsou Budapešť, Bükfürdő, Hajdúszoboszló, Hévíz, Sárvár, Zalakaros, Bogács, Dombóvár, Eger, Egerszalók, Győr (Ráb), Gyula, Harkány, Hegykő, Miskolctapolca, Kehidakustány, Debrecín a další.

HORTOBÁGY – maďarská pusta je maďarský národní park. Zahrnuje nejcennější části maďarské pusty. Maďarská pusta je rozsáhlá travnatá step, největší v Evropě, rozkládající se na východě a jihovýchodě Maďarska ve Velké maďarské (uherské) nížině. Chovají se zde tradiční domácí zvířata. Celé to v podstatě funguje jako živá genobanka původních druhů hospodářských zvířat chovaných v této oblasti odpradávna.

Tokajská vinařská oblast zahrnuje město Tokaj a 26 okolních osad. Nachází se na severovýchodě Maďarska a má pro pěstování vinné révy k dispozici téměř 12 000 hektarů půdy. 

Šoproň je nazývána barokní perlou Maďarska. Dnes je v jeho historickém centru klid, ale kdysi tudy procházela důležitá obchodní cesta, tzv. Jantarová stezka, spojující sever Evropy se Středomořím.

Možná jste už ochutnali tokajské víno a víte, jak se rozplývá na jazyku. Poznejte kraj, odkud pochází, vinařskou oblast TOKAJ, která je pod ochranou UNESCO a byla první uzavřenou vinařskou oblastí na světě. V Tokaji najdete spoustu rodinných vinných sklepů, nejznámějším z nich je Rákócziho sklep přímo na náměstí. Zúčastnit se můžete i řady akcí, jako je Festival tokajského vína.

ŠOPROŇ má jako jediné maďarské město neporušené historické jádro. Vchází se do něj Bránou věrnosti. Dominantou města je Požární věž, ze které je za pěkného počasí vidět až na rakouské Alpy. Dále by vám neměl uniknout Kozí kostel a barokní domy na náměstí, kde dodnes bydlí lidé. Za pozornost stojí i jedna z nejstarších synagog v Evropě.

Vesnička HOLLÓKŐ se nachází v lesnatých kopcích na severu Maďarska blízko hranic se Slovenskem a díky své tradiční zástavbě ze 17. století si zasloužila zápis na seznam světového dědictví UNESCO. Lidé zde žijí v selských domech, dodržují starodávné folklorní zvyky a často je potkáte v krojích.

Pro příznivce pěší turistiky v přírodě se nabízí třetí nejvyšší maďarské pohoří, BÖRSZSÖNY, s nejvyšším vrcholem Csóványos (938 m). Pohoří se nachází hned za hraničním přechodem se Slovenskem ve městě Šáhy. Pár kilometrů od pohoří Börzsöny leží na Dunaji SZENTENDERSKÝ OSTROV. Je jen řídce osídlený, pobřeží je lemováno lužním lesem, ve vnitrozemí se nacházejí louky a pastviny. Ostrov je využíván převážně k rekreaci a je součástí Národního parku Dunaj-Ipoly. S pevninou je spojen mostem a několika přívozy, naproti němu leží na pevnině město Vác.

Hollókő je malá vesnice v severním Maďarsku, asi 90 kilometrů severovýchodně od Budapešti. Od roku 1987 je její historická část s hradem zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Ve vsi se udržuje řada lidových zvyků a tradic.

Nejtypičtější maďarský pokrm – Gulyás.

MAĎARSKÁ KUCHYNĚ

Maďaři jsou původem kočovní pastevci a z tohoto způsobu života vychází i jejich kuchyně. Jídlo muselo být rychle hotové, muselo zasytit a připravovalo se ve velkém objemu v kotli nad ohněm. Postupem času ovlivnila maďarskou kuchyni i kuchyně rakouská a turecká. Využívá maso, hlavně vepřové a telecí, ale i ryby, zeleninu a kysané zelí. Typickým kořením je paprika, ať sladká, nebo pálivá. Maďarská kuchyně je u nás poměrně dobře známá. Kdo by neznal jídla jako guláš, perkelt, segedín, čabajku, langoše, lečo, debrecínku nebo uherák?

Gulyás je skutečně nejtypičtější maďarský pokrm. Na rozdíl od našeho guláše jde v podstatě o vydatnou polévku z hovězího masa, brambor a cibule, to vše okořeněné sladkou nebo pálivou paprikou.

Jsou ale i maďarská jídla které příliš neznáme: Halászlé – hutná rybí polévka z několika druhů ryb s rajčaty a zelenými paprikami, kořeněná mletou paprikou. Sama o sobě se dá jíst jako hlavní jídlo. Původně šlo o jídlo maďarských rybářů, které se vařilo u řeky v kotlíku nad ohněm. Kolosvárské plněné zelí (koloszvary töltött káposzta) – plněný zelný list, který je dalším maďarským národním jídlem. Uvnitř je nejčastěji mleté maso s rýží, vajíčka, cibule a další přísady. K maďarským jídlům se často podává tzv. čalamáda – směs nakládané zeleniny. Palacsinta – palačinky se podávají s mnoha náplněmi, např. se sýrem, s houbami nebo nasladko s tvarohem, ořechy, mákem, marmeládou, jablky, skořicí, mandlemi, čokoládou. Proslulé jsou Gundelovy palačinky, nazvané podle slavného kuchaře, který působil v posledních letech Rakouska-Uherska. Obsahují náplň z vlašských ořechů, pomerančové kůry a rozinek, to vše je přelité čokoládou. Dobos-torta – piškotový dort ze šesti vrstev těsta proložených čokoládovým krémem a politý karamelovou polevou. Jmenuje se po slavném cukráři Józsefu Dobosovi. Somlói galuska – vynikající tradiční dezert obsahující piškotové těsto, vanilkový a čokoládový krém, vlašské ořechy a rozinky. Pogácsa (pogáč, pagáč) – kulaté sladké nebo slané pečivo z kynutého těsta, které se jí teplé.

Jiří Cens 

ZAJÍMAVOSTI

 Maďarský parlament je třetí největší na světě.

 Maďarské metro je druhé nejstarší na světě, hned po tom londýnském.

 Slovo pohár pochází z maďarštiny.

 V maďarsku byla vydána bankovka s největší nominální hodnotou na světě: 1000000000000000000 pengő (předchůdce florintu).

 Trianonskou smlouvou v roce 1920 ztratilo Maďarsko 71 % území a 66 % obyvatelstva.

 Maďarská jména se píší tak, že začínají příjmením.

 Maďarské děti mají povinný předmět vlastenectví.

 Maďarština nerozlišuje rody. Angličtina sice také ne, ale používá zájmena he, she a tak dále, takže rod lze zjistit. Maďarština používá zájmeno ö, které může znamenat muže i ženu.

 Maďarština je v Evropě příbuzná ještě s finštinou, estonštinou a sibiřským jazykem komi.