Jeden z nejzdravějších sportů vůbec, Nordic Walking, pochází z Finska. První zmínky jsou známy již z roku 1930 a postupně se tato aktivita rozšířila do celého světa. Jde o aktivní chůzi s holemi, při které jsou do pohybu zapojeny také ruce. Tím jsou posilovány nejen svaly na pažích, ale také na hrudní části těla. Spotřeba energie může být až o 40 % vyšší a tepová frekvence o 5–20 tepů za minutu vyšší než u běžné chůze, což má pozitivní vliv na činnost srdce a výkon oběhového systému.

Hole tlumí rázy a šetří tak kloubní aparát, proto je Nordic Walking vhodný i pro začátečníky nebo osoby v pokročilém věku, neboť není tak namáhavý jako běh. Navíc je velmi vhodný i pro hubnutí, protože se při něm nedosahuje vysokých tepových frekvencí a tělo spaluje tuky, ne jen cukry. Působí preventivně proti bolestem zad nebo infarktu, obzvlášť pokud máte sedavé zaměstnání. A dá se při něm i povídat.

Přinášíme vám krátký rozhovor s Jiřím Censem, Kaizen manažerem ASSA ABLOY Rychnov, který našel cestu k aktivitě Nordic Walking. Přečtěte si, jak tuto cestu hledal a proč.

Jirko, proč jste se začal této aktivitě věnovat?

Začalo to náhodou vloni v únoru, kdy jsem nastydl na záda a bolela mě tak, že jsem musel chodit v předklonu. Šel jsem se proto projít a manželka mi půjčila na opření své hole na Nordic Walking. Zjistil jsem, že mi to jde mnohem lépe. Po této zkušenosti jsem si koupil své hole. Překonat jsem musel jen jednu věc, a to mentální blok v hlavě, že s holemi bez lyží vypadám jak důchodce nebo blázen (smích).

Co Vás na tom baví?

Na Nordic Walkingu mě nejvíce baví to, že je to taková střední cesta, co se týče námahy mezi během a chůzí. Stačí hodinová procházka po práci, příjemně se unavíte a problémy všedního dne tak zůstanou na cestě.

Jaké máte vybavení a co byste doporučil tomu, kdo to chce také zkusit?

Používám jednodílné karbonové hole. Výhodou je, že po prvotní investici už vás to nic nestojí, hole jsou v podstatě bezúdržbové. Co bych doporučil? Koupit jednodílné Nordic Walking hole, nastudovat správnou techniku a jít to vyzkoušet. Začít zvolna, a na dalších vycházkách pomalu zvyšovat tempo a vzdálenost. A hlavně vytrvat.

Děkujeme za rozhovor.

Zdroj obrázek: Fyzioterapeuti.cz