Až do konce roku 2021 budeme v Magazínu Fabka sledovat osudy značky FAB od dob založení Továrny na železné zboží Fáborský a Šeda, společnost s ručením omezeným, až po současnost. Dne 9. října 2021 totiž společně oslavíme 110 let historie výroby zámků a cylindrických vložek v Rychnově nad Kněžnou.

„Koukám, jak ten čas letí“, zpívá Václav Neckář ve své známé písničce. A on opravdu letí. Když jsme si před devíti lety připomínali sté výročí naší FABriky, málokdo z nás si uměl představit, co bude za deset let. A uplynula bezmála dekáda a my si můžeme začít představovat, co bude v roce 2031. Ale pojďme se vrátit na samý začátek a zkusme si představit, v jakých světových souvislostech se začala psát historie rychnovské FABky.

Rok 1911 byl bohatý na události. V Monaku odstartoval první ročník legendárního závodu Rallye Monte Carlo, Ing. Jan Kašpar uskutečnil první dálkový let z Pardubic do Prahy a na zemský povrch poblíž města Wisconsinu dopadl meteorit Kilbourn. Roald Amundsen dosáhl po těsném souboji s Robertem Scottem jižního pólu a Čína po pádu dynastie Čching změnila svoji podstatu, neboť se k moci dostal první prezident Sunjatsen. V tomto roce se také narodil herec a budoucí prezident USA Ronald Reagan a Jaroslav Hašek založil v Praze v hospodě U Zlatého litru Stranu mírného pokroku v mezích zákona. V Ostravě také vyjela první tramvaj a architekt Josef Gočár začal v Hradci Králové realizovat svoji urbanistickou koncepci.

 

První dny FABriky

A to už jsme blízko Třebechovic, kde jistý Alois Fáborský již dva roky podnikal v obchodu se smíšeným zbožím, hracími kartami a ve výrobě lihovin studenou cestou, jež převzal po svém otci Antonínovi. Své podnikatelské aktivity v roce 1911 přesunul do Rychnova nad Kněžnou, aby zde 9. října založil se svým obchodním partnerem Františkem Šedou firmu Továrna na železné zboží Fáborský a Šeda. O rok později se sem i přestěhoval, o pět let později vyplatil Šedu a dále již podnikal se svojí manželkou Marií. Továrnu na poli za městem, v místě zvaném Na Drahách, tvořila zatím jediná budova o dvou podlažích, dlouhá 24 metrů a široká 10 metrů, dnešní budova „P“. O rok později továrna na zadlabací a dózické zámky zahájila provoz, který trvá bezmála 110 let.

Pokračování přineseme v příštím vydání Magazínu Fabka.