Petra Mazánková je lifestyle koučem a výživovým poradcem, působí v Rychnově nad Kněžnou.  Pro Magazín Fabka jsme si s ní povídali o jejím pohledu na zdraví a životní styl.

 

Nejsem klasický výživový poradce. Díky biohackingu a studiu psychologie používám jiný přístup ke klientovi i sama k sobě.“

Věnujete se biohackingu, co se vlastně za tímto pojmem skrývá?

Biohacking je velice účinný nástroj k naplnění lidského potenciálu. Vede člověka k aktivnímu a vědomému vztahu ke svému tělu a mysli. Využívá poznatků starobylých kultur v propojení s nejnovějšími vědeckými poznatky.

Co děláte jinak než ostatní výživoví poradci?

Z vlastní zkušenosti jsem dospěla k názoru, že vše začíná a končí v hlavě. Je to často opakovaná fráze a spousta lidí ji zná. Často nad ní ale mávnou rukou, protože si nedokáží uvědomit její význam. To, že je člověk obézní, je důsledek. Příčinu hledá řada kolegů v nezdravé stravě a špatném životním stylu. To je ta vnější příčina. Nastaví jídelníček, nějaký pohyb a tím končí. Ale já jdu ještě dál a hledám hlouběji. Ptám se, proč klient jí nezdravě, i když ví, že to jeho tělu nedělá dobře a že si tím ubližuje. A tady se dostáváme k myšlenkovému nastavení a celkově k psychice klienta. Protože to, jak klient smýšlí, takový bude jeho obraz ve vnějším světě. Myslím, že se to netýká jen hubnutí, ale celkové spokojenosti se životem.

Tento pohled je poměrně ojedinělý, co vás k tomu vedlo? Jaká byla cesta, že jste dospěla k tomuto názoru?

Čerpám z vlastní zkušenosti. Jelikož jsem měla táhlé zdravotní problémy, neustále jsem hledala, pátrala a snažila jsem se pochopit, co se mi to děje. Nebyla to krátká doba. Dříve jsem byla obézní a pořád nemocná. To se mi pomocí diety a pohybu podařilo víceméně zvrátit, ale nebylo to udržitelné. Neustále jsem se motala v začarovaném kruhu, kdy jsem nabrala a pak zase hubla. Potýkala jsem se s fyzickými a později hlavně s psychickými problémy. Rozhodně jsem se nechtěla smířit s tím, že bych brala do konce života léky, a proto jsem se vydala vlastní cestou. Ta cesta začala samostudiem psychologie, lidské mysli, a hlavně studiem fungování lidského mozku. Díky této cestě jsem se „vysvobodila“ a dnes jsem zdravá žena bez obtíží, která miluje život. Nebylo to o vnější změně, ale o té změně vnitřní.

„Když si člověk uvědomí pravou příčinu, má vyhráno.

Jak by tedy měl člověk k sobě přistupovat, když to je tedy v hlavě?

Každý jsme jiný, a proto je cesta u každého jiná. Někomu stačí jedna malá změna, u někoho to je mnohem komplexnější záležitost. Už ale samotné rozhodnutí je krok správným směrem. Důležitým okamžikem uvědomění je, že ty věci musíte dělat. Když chcete vyhrát, musíte nejdříve vsadit. Vše, co se nám děje v životě, ať už to jsou zdravotní obtíže, to, jak vypadáme nebo to, že se necítíme dobře, je jen důsledek. Je to volání našeho těla, že něco není v pořádku. Základem je radikální upřímnost a růstové myšlení. Dá se říci „přeprogramovat“ své myšlení.

Zní to poměrně složitě a neuvěřitelně, že je možné přeprogramovat myšlení?

Mozek je neuroplastický. To znamená, že ho lze předělat. Lze přeprogramovat své myšlení. Vše, co známe, je naučené. Když jsme malé děti, učíme se od rodičů, od společnosti, od systému a z prostředí, které máme okolo sebe. Teď jde o to, jestli nás to ten trenér učí správně. A o to právě jde. Opravdu každý má ale možnost změnit svůj život. Pokud je člověk nemocný, má stres a není s životem spokojený, je fajn se začít o sebe zajímat.

Děkujeme za rozhovor.

V příštím vydání Fabky navážeme tím, jak zvládat stres a jaké doplňky stravy si vybrat.