I když jsou CNC obráběcí centra a linky plně řízeny počítačem, pořád musí být někdo, kdo takový stroj v ceně, jež se pohybuje v řádech až desítek milionů korun, ovládá, seřizuje a programuje.

Seřizovač CNC strojů odpovídá za výsledek, který se měří v setinách milimetru a jeho práce tak musí být velice precizní. Na trhu práce jich je nedostatek, a pokud jsou navíc šikovní a pracují zodpovědně, o svoji budoucnost se rozhodně bát nemusí.

Bez CNC strojů se dnešní strojírenství neobejde. Každá firma se chce rozvíjet, a pokud chce být úspěšná, musí používat nejmodernější technologii. Výroba se zrychluje a požadavky na přesné a kvalitní výrobky se zvyšují. Ani ten nejlepší stroj, ale nedokáže pracovat bez pokynů a kontroly člověka. Odborníkovi, který stroj ovládá, seřizuje a programuje, se říká seřizovač nebo také programátor CNC strojů.

„Vedle technických znalostí jako je čtení výkresové dokumentace nebo technologie obrábění, musí seřizovač zvládat měření na složitějších přístrojích a samozřejmě i programovací jazyk pro CNC stroje „

říká vedoucí výroby závodu ASSA ABLOY Rychnov Tomáš Hynek. Základní programy jsou sice dopředu připraveny z technologického oddělení, seřizovač v nich ale musí umět dělat potřebné úpravy pro odladění a optimalizaci výroby na daném stroji. Nedílnou součástí práce každého seřizovače je pak i základní denní údržba a čištění svěřených strojů.

Moderní CNC stroje vyrábí složité díly s vysokou přesností na setiny milimetru a každá strojírenská společnost si odborníků, kteří je ovládají, velice cení.  

Podíl CNC strojů u nás stále roste. Jednak rozšiřujeme vlastní výrobu a zároveň převádíme celé technologické celky ze zahraničí sem k nám do Rychnova“

vysvětluje Tomáš Hynek, proč je tato profese v současnosti jednou z nejžádanějších v oboru.

ASSA ABLOY Rychnov nabízí studentům strojních průmyslových škol praxi

Programátor CNC strojů je dnes velmi dynamicky rozvíjející se profese a její základy je možné získat např. při čtyřletém studiu oboru Mechanik – seřizovač. Je to prestižní studijní obor s širokým uplatněním.

Žáci absolvují přijímací zkoušku, váha zkoušky je 60 %, zbytek je hodnocení výsledků ze základní školy, studium zakončují maturitou nebo výučním listem. Učí se ovládat základní obráběcí stroje, soustruhy, frézky, brusky a později i programovat CNC stroje. Naučí se ovládat i 3D konstrukční program.

Chodí na praxi do okolních výrobních závodů včetně ASSA ABLOY Rychnov, poznávají různé technologie výroby a měření a jednotlivé procesy firmy. Dostanou se k přístrojům a strojům, které jim školy nemohou nabídnout a zaměstnavatelé si tak mohou vytipovat schopné budoucí absolventy už v době jejich studia. Taková spolupráce má pak pro studenty výhodu přechodu na stabilní a dobře hodnocené zaměstnání v jim známé a perspektivní firmě.

 

Absolventi mají před sebou perspektivu

Studenti, kteří chodí na praxi do výrobních strojírenských firem, většinou i lépe prospívají ve studiu, neboť si načerpané teoretické znalosti umí propojit s praktickou činností. Vykonávají tak praxi nejen ve školních dílnách, ale zapojují se i do ostrého provozu ve výrobních závodech.

Komu není cizí technika a chce se učit novým věcem, může se přihlásit do jedné ze strojních průmyslových škol na Rychnovsku:

Každý absolvent tohoto oboru má před sebou velmi perspektivní budoucnost. Ovládat stroje za miliony korun není nic jednoduchého a vyžaduje velmi odpovědný přístup.

 

Co vlastně jsou CNC stroje a jak fungují?

Zkratka NC znamená anglické spojení numerical control, tedy číslicově řízené. Ty první byly sestrojeny v 50. letech 20. století v USA a Japonsku. Byly vybaveny jednoduchým řídicím systémem s elektronkovými obvody, které však jejich kapacitu limitovaly. Byly obvykle řazeny za sebou ve velkých výrobních sériích jako vrtačky nebo vyvrtávací stroje prakticky bez obsluhy.

Následně byly nahrazeny počítačem řízenými stroji, tedy CNC – computer numerical control. Použití počítačů výrazně zjednodušilo a urychlilo programování, řízení strojů za provozu a umožnilo vytvářet historii a uchovávání dat. Dnes jsou tyto stroje velmi často využívány ve strojírenství v souvislosti s obráběním různých materiálů při použití všech známých technologií od soustružení až po laserové vypalování.

Jak takový stroj funguje, ukazuje názorně video absolventa VOŠ, SPŠ a SŠŘS Strakonice Pavla Temňáka

 

Nejčastěji zastoupené CNC stroje v ASSA ABLOY Rychnov

Společnost ASSA ABLOY Rychnov začala systematicky pořizovat CNC stroje v roce 2006. V té době byly součástí výrobního programu pouze dva stroje, dnes jich je více než 150. Patří mezi ně soustružnická centra TORNOS DECO, TRAUB TNL, NAKAMURA WTY, CNC frézky HAAS, Matsura, Brother nebo Giuliani a v neposlední řadě unikátní obráběcí centra IMAS FLEX a GNUTTI.

Zajímá vás, jaký může mít seřizovač CNC strojů plat?
A zda dostává plat nebo mzdu?

Pokud vás zajímá, jakou mzdu může mít seřizovač CNC strojů ve vašem regionu, nabízíme vám nezávislý odhad založený na údajích o uživatelích serveru indeed.com, a to za období posledních 36 měsíců, aktualizovaný v srpnu 2018:

 

Zdroj: indeed.com

 

Pokud máte zájem o další informace v souvislosti s pracovními místy pro seřizovače a programátory CNC strojů (mzda, benefity atd.), můžete kontaktovat personální oddělení společnosti ASSA ABLOY Rychnov.

 

Plat nebo mzda?

Platem se nazývá peněžité plnění poskytované za práci ve státním sektoru (tedy např. na městských úřadech, státních institucích, příspěvkových organizacích apod.), kdežto mzda je odměnou poskytovanou zaměstnavatelem zaměstnanci za vykonanou práci. V případě mechanika seřizovače CNC nebo konvenčních strojů mimo státní sektor je tedy na místě hovořit spíše o mzdě.

Srovnání mzdy seřizovače v regionech

Aktuálně nabízené volné pozice v ASSA ABLOY Rychnov