Chceš být kadeřníkem, nebo spíš strojařem?

Podobnou otázku slýchali minulý pátek a sobotu v rychnovském Společenském centru studenti středních škol na Prezentaci středních škol a zaměstnavatelů, které se zúčastnila také společnost ASSA ABLOY Rychnov. Akci pořádala Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje.

Prezentace se konala v okresních městech kraje včetně Rychnova nad Kněžnou. Fabka se na ní představila společně s Vyšší odbornou školou a Střední průmyslovou školou v Rychnově nad Kněžnou, která vychovává budoucí strojaře a strojařky. Toto partnerství začalo již v loňském roce společným projektem výroby polotovarů pro výrobu cylindrických vložek a pokračuje i letos. Pro společnost ASSA ABLOY Rychnov je spolupráce s odbornými školou klíčová, protože kvalifikovaných pracovníků ve strojírenských oborech je v regionu čím dál méně a situace se nelepší.

Na prezentaci v rychnovském Společenském centru naše společnost nabízela žákům středních škol a jejich rodičům informace o možnostech praxe nebo nabídce pracovních míst ve výrobním závodě.

 

Součástí prezentačního dne byla také polytechnická soutěž ve skládání stavebnice Merkur, modelu motory poháněného kolotoče. Náš tým, složený ze třech žáků střední školy Podorlické vzdělávací centrum Dobruška, jejich učitele, třech žáků základní školy reprezentující technologický klub Albrechtice nad Orlicí (TKAC) a manažera ASSA ABLOY Rychnov, v této soutěži zvítězil a zajistil si tak postup do krajského kola, které se bude konat v Hradci Králové 15. listopadu 2019. Soutěž prověřila nejen technické schopnosti soutěžících, ale také jejich smysl pro týmovou spolupráci a zvládnutí všeho v rámci stanoveného času.