Poslední průzkumy čtenářství v Česku sice ukázaly, že u nás vzrostl počet čtenářů, ale pouze 22 procent Čechů lze označit za aktivní čtenáře. Přibližně třetina lidí ve věku 18 až 69 let přečte ročně pouze jednu až čtyři knihy. Přitom čtení přináší spoustu benefitů.

 

4 DŮVODY, PROČ BYSTE MĚLI ZAČÍT ČÍST

 

1. ROZŠÍŘÍTE SI SLOVNÍ ZÁSOBU
Pravidelní čtenáři mají až o padesát procent větší slovní zásobu. Nerozvinutá slovní zásoba způsobuje bariéry v běžné komunikaci. Lidé nedokážou rozklíčovat věci, které jsou jim sdělovány. Nečtenáři také často tápou nad pravopisem. Pravidelné čtení však problémy s jazykem mohou snadno vyřešit. To, co jednou vidíte napsané v knize, dokážete dál intuitivně využít v běžné písemné komunikaci.

2. ZDOKONALÍTE SVŮJ VŠEOBECNÝ PŘEHLED
Informace jsou dnes všude kolem nás. Proč tedy číst knihy, když si všechno můžete jednoduše vygooglit nebo zhlédnout několikaminutové video na YouTube? Knihu většinou napsal někdo, kdo danou problematiku studoval několik let a je ve svém oboru skutečně odborník, zatímco video natočil ten, koho daná věc prostě zajímá. Knížky jdou do mnohem větší hloubky a předají vám daleko víc.

3. ODPOČINETE SI
Dobrá knížka vám pomůže zapomenout na problémy a umožní vám, alespoň na chvíli, ponořit se do jiného světa. Pouhých třicet minut čtení snižuje krevní tlak, srdeční frekvenci a hladinu stresu.

4. ZKVALITNÍTE SPÁNEK
Patříte k těm, kteří před spaním scrollují sociální sítě? Zkuste telefon vyměnit za knihu. Ta totiž nevyzařuje modré světlo, které narušuje biorytmus. O ten se stará hormon melatonin, jehož hladina závisí právě na intenzitě světla v okolí. Kvůli světlu tvorba melatoninu klesá a to zapříčiňuje problémy s usínáním.

Jak číst, a neutratit celou výplatu?

Nové knihy nepatří k nejlevnějším záležitostem a v současné době ceny ještě porostou vlivem zvyšování cen papíru, energií nebo dopravy. Naštěstí existují různé alternativy, díky kterým můžete číst levně. Knížky nemusíte nutně kupovat, můžete si je půjčit. V městské knihovně v Rychnově, která nově nese jméno po rodákovi, spisovateli Karlu Poláčkovi, zaplatíte roční zápisné 200 korun, a můžete si půjčit neomezené množství knížek. A to se vyplatí! Pokud přeci jenom knížku raději vlastníte, čas od času můžete svou knihovnu protřídit a některé knížky poslat dál. Práci vám usnadní třeba antikvariát Knihobot. Přes formulář na knihobotím webu pošlete fotku knížek, které už nechcete, a počkáte, až k vám antikvariát vyšle svého kurýra. Peníze za knížky vám vyplatí po prodeji knihy. Vrátit přečtené knížky do oběhu nově nabízejí i některá knihkupectví. Přečtené knížky tak můžete vyměnit například za poukázky na další nákup.

KNIHY Z NAŠEHO REGIONU, KTERÉ BY SI MĚL PŘEČÍST KAŽDÝ PODLE JARMILY HALDOVÉ:

„Když jsem F. L. Věka četla jako mladá, nebyla jsem nadšená. Teď mám ráda nejen celý ten příběh, ale občas si nalistuju i nějaký kousek a jen tak si ho přečtu. Je to úžasná epopej národního obrození. Přečtením F. L. Věka se dostanete do atmosféry té doby a je to mnohem lepší, než se biflovat jednotlivé postavy.“

Alois Jirásek

F. L. VĚK

„Babička je zvláštní věc. Člověk ji čte už ve škole, ale ocení až v dospělosti, když sám vzpomíná na své babičky, jaké byly. Babička k nám patří. Narodila se v Dobrušce, okolní vesnice se k ní nějakým způsobem hlásí a badatelé tu o ní bádají. Navíc, až když je člověk dospělý, tak si vychutná staročeštinu a ten nádherný jazyk, kterým je napsaná.“

Božena Němcová

BABIČKA

„Mácha sice nepatří do našeho kraje, přestože cestoval po celých Čechách, ale pro mě má Máj skutečně magický význam. Lituji, že už nestihl k nám zabloudit. Nejblíže k nám byl v Krkonoších.“

Karel Hynek Mácha

MÁJ

Ivana Syrovátková