Ritu jsem potkal poprvé v roce 2014 při její návštěvě v Rychnově. Už tehdy mě velmi mile překvapila. Zajímala se do detailu o to, jak jsme se v našem závodě dostali tak daleko z pohledu štíhlé výroby. Měla přesné komentáře a hodnocení a už tehdy bylo zřejmé, že postupně převezme odpovědnost za nějakou důležitou oblast. Dnes vede nákupní oddělení celé evropské divize EMEA v Číně. K rychnovskému závodu má velmi blízko a je vždycky připravena nám pomoci. Ptal jsem se na nějaké zajímavosti a na to, jak vnímá kulturní odlišnosti Asie a Evropy.

Jak ses dostala ke svému jménu Rita?

Rita Zhang jsem od roku 2003, kdy jsem odjela studovat do Austrálie. Moje čínské jméno je Xuhua Zhang, což znamená „vycházející slunce na velmi barevném pozadí“, ale jeho výslovnost připomíná spíše chlapecké jméno. Bez jakýchkoli předsudků a s pocitem, že potřebuji získat jméno, které se více hodí do australského každodenního života, jsem na několika posledních stránkách „Anglicko-čínského slovníku, běžně používaná jména v angličtině“ vyfiltrovala všechna krátká jména pro dívky a vybrala jsem si jméno Rita, které má pouze čtyři znaky. V Číně existuje mnoho různých způsobů výběru anglického jména, některá se snaží být „cool“ nebo jedinečná, a často kopírují třeba vysněnou filmovou postavu, takže jsem už potkala dívky jako Kinky, Panda, Cookie, Delta, Cylinder, Rain nebo Easy. Také jsem potkala dívku jménem Anyway (Jakkoli), přepokládám, že její sestra se musí pojmenovat Whatever (Cokoli) 😊.

V závodě v Rychnově jsi už několikrát byla. Co tě napadne, když někdo řekne Rychnov?

První příležitost navštívit Rychnov jsem dostala hned v době těsně po mém příchodu do ASSA ABLOY z General Electric, kde byly hlavním tématem mé práce záložní zdroje, takzvané UPS. To bylo na konci roku 2014. Nečekala jsem, že výroba cylindrických vložek bude vypadat jako nějaká zajímavá testovací laboratoř. Rychnovský tým představoval „lean“ projekty, jak továrna vypadala před a po přestavbě pomocí štíhlé koncepce, a také to, jak tým spolupracoval při sběru a vyhodnocení ohlasů z výroby. Upřímně, to bylo poprvé, co jsem začala věřit, že „lean“ není jen marketingovou show světové špičkové třídy, ale že to nějaká skupina lidí opravdu bere vážně a uplatňuje to v každodenní práci. Když uslyším ASSA ABLOY Rychnov, napadne mě týmová práce, disciplína, vedení, moderní vybavení, štíhlá výroba. A moje vzpomínka na město Rychnov je brzké ráno v zimní mlze nebo trhání sladkých švestek ze stromů přímo před hotelem.

 

 

 

 

 

„Když slyším ASSA ABLOY Rychnov, napadne mě týmová práce, disciplína, vedení, moderní vybavení, štíhlá výroba.“

Tvoje současná role vyžaduje hodně cestování. Jak se ti to líbí?

V určitý okamžik se stalo rutinou, takže mě už nezaskočí ani noční zpoždění letu. Zvykla jsem si na letišti při čtení pozorovat, co se kolem mě děje. Vždy mě překvapí, co slyším a vidím, je to jako sledovat výkon při živém vystoupení na jevišti.

Kolikrát jsi byla v Evropě?

Včetně jedné cesty z rodinných důvodů celkem asi desetkrát.

Jak bys porovnala Čínu s Evropou?

Je to odlišná krajina, architektura, všechno. Čínský systém je centralizovanější, schopný poskytovat rychlé a přesné akce ve velkém měřítku. Dobrou stránkou jsou národní systémy pro AI, IT, telekomunikace, farmacii, finance včetně životního prostředí, mají velmi významné výsledky. Zatímco Evropská unie se, jako nejrozvinutější země, více zaměřuje na demokracii, ochranu životního prostředí a lidská práva jednotlivců. Navzdory nárůstu nákladů v Číně stále existuje spousta podnikatelů, kteří jsou ochotni udělat vždy něco navíc, což je základ inovace. Každá mince má dvě strany, záleží na způsobu použití.

Jakou roli hrají v práci mezikulturní rozdíly?

Dá se tu mluvit o rozdílech v hodnotách, předpokladech, v tom, čemu věříme, jaké máme ideály a očekávání. A v tom je každý jedinec jiný. Dokud lidé jen tak klábosí o nepodstatných věcech, je snadné z obou stran dojít ke kompromisu. Ale u trochu složitějších témat, kde už o něco jde, už může dojít k určitému nepochopení. Někdy to bohužel končí prohrou na obou stranách a může trvat opravdu dlouho, než se navzájem pochopí. Mezi jednotlivými týmy se navíc vzájemným tlakům nedá moc vyhnout, protože tento vztah má obvykle obchodní povahu. Těžko lze pak něco posoudit jako špatné nebo dobré. Vždycky se jedna strana snaží využít své výhody, zatímco druhá se nechce dát lacino. A naopak.

Co tě baví na práci pro ASSA ABLOY?

Jsou tu lidé, které obdivuji během své práce, a jejich duch a odbornost mě přitahují, což chci absorbovat a učit se od nich. Jako technický pracovník jsem si oblíbila lidi, kteří jsou skvělí ve svém oboru, dokonce mám své idoly i u montážních linek. Při tom navštěvuji pracovně přes 25 zemí a jsem v kontaktu s více než 30 funkčními skupinami se všemi různými „VABE“, takže je to pro mě velice rozmanité.

Co je pro tebe nedělní oběd?

Jsem velmi dobrý kuchař, nedělní oběd je vždy jiné menu podle mé spontánní nálady, ale obvykle jsou časově nejnáročnější pokrmy v neděli, například grilovaná žebra, rybí polévka, domácí chléb a podobně.

Jak relaxuješ?

Ráda si sedám s kočkami na ulici, kde je krmím. Teď mám mezi nimi osm stálých přátel. Také se ráda plně soustředím při vaření.

Jak by vypadal tvůj ideální den?

Jsem docela spontánní. Vše, co dělám, tvoří můj ideální den. Mohla bych ale docela klidně jen pohodlně ležet s knihou v ruce, k tomu pití a něco malého k jídlu, s pěkným výhledem. Nebo být venku na procházce. Nebo pít společně s přáteli. Nebo připravit velkou hostinu pro přátele a pak si s nimi užít spokojená bříška.

Děkujeme za rozhovor.

Ptal se Jan Galda

Rita Zhang – vedoucí Asia Sourcing Office z divize EMEA, k ASSA ABLOY se připojila v roce 2014. Má inženýrské vzdělání v elektrotechnice a automatizaci a titul DBA z obchodní univerzity v Toulouse. Nyní žije v čínském Guangzhou.