Historie dnešní společnosti ASSA ABLOY NV se píše již od roku 1924, kdy byla v belgickém Nieuwpoortu, dvanáctitisícovém městě na pobřeží Severního moře, založena společnost Ferronnerie et Fonderie du LITTOral, později, přesněji v roce 1931, byla přejmenována na Litto.

 

Od roku 1945 se zde vyrábějí cylindrické vložky a zámky a od roku 1971 se společnost specializuje také na systémy generálního a hlavního klíče.

V roce 1997 se firma LITTO připojila ke skupině ASSA ABLOY. Následně došlo v roce 2006 ke spojení s obchodní společností Duperay a byla založena organizace ASSA ABLOY NV tak, jak ji známe dnes.

Mezi roky 2007 až 2011 došlo k postupnému přesunu výroby hlavních komponentů a části montáže standardních cylindrických vložek do Rychnova.

 Dnes LITTO funguje jako konfigurační centrum systémů generálního a hlavního klíče se zaměřením na velice krátkou dodací lhůtu zákazníkům. Díky společnému výrobnímu programu je ročně v Belgii nainstalováno 240 000 cylindrických vložek, které se montují převážně z komponentů vyrobených v Rychnově.

Dnes dosahuje společnost ASSA ABLOY NV ročního obratu 32 miliónů Eur a zaměstnává celkem 80 zaměstnanců.