Stephanie se přihnala k nám do ASSA ABLOY jako velká voda. Nebála se rozporovat zaběhnuté pořádky a rutiny, čímž obohatila firemní kulturu našeho koncernu. Dovede namotivovat kolegy a dostat je na svou stranu, což je pro úspěch velmi důležité. Stephanie s naším závodem spolupracovala velmi intenzivně a má velkou zásluhu na našem rozvoji v oblasti elektromechanických zámků. Není proto divu, že byla nedávno jmenována do vrcholového vedení celého koncernu, kde vede Divizi globálních technologií.

 

Jak ses dostala do ASSA ABLOY?
V srpnu to budou již čtyři roky, co pracuji pro ASSA ABLOY. Začínala jsem řídit DAS organizaci (skupina digitálních a přístupových systémů) v rámci EMEIA regionu. Kvůli této pozici jsem se přestěhovala do Londýna. Byla to skvělá příležitost, jak si rozšířit znalosti, zapojila jsem se i do digitalizačních inovací firmy.

Kde jsi pracovala předtím?
Svoji pracovní kariéru jsem zahájila ve firmě STMicroelectronics, kde jsem strávila 13 let. Žila jsem střídavě ve Francii a v USA. Poté jsem se na několik let přesunula do GE a následně do EATON. V EATON jsem pracovala 4 roky, byla to společnost zabývající se elektrorozvaděči a jističi jak ve Francii, tak ve Švýcarsku.

Máš titul z inženýrství, ale i z obchodní administrativy. Jak ti tato kombinace vzdělání pomohla na vysokých manažerských pozicích, které jsi zastávala?
Myslím, že technické vzdělání mi umožňuje lépe porozumět dnešní společnosti, která je na technologiích založená. To je má přednost. Díky studiu MBA v oboru obchodní administrativa jsem si zase rozšířila rozhled mimo inženýrskou rovinu. Umožnilo mi lépe porozumět výzvám a příležitostem rolí ve firmě, tak i jejímu širokému záběru. Zároveň mi pomohlo rozvinout schopnosti pro řízení velké organizace. MBA studium vás také přiměje k zaměření se na zákazníky a vnější svět. To je nezbytné pro to, abyste byli schopni reagovat na potřeby trhu a zůstat relevantní.

Co pro tebe znamená inovace?
Inovace může pojmenovávat spoustu věcí. Řekla bych, že to znamená nespokojení se s aktuálním stavem a neustálé hledání lepších způsobů, jak plnit požadavky zákazníků a řešit jejich problémy. Inovací je pro mě také uznání zpětné vazby nebo schopnosti selhat a začít znovu.

Často se hostů v této rubrice ptám na firemní kulturu ASSA ABLOY. Zeptám se i tebe. Jak se ti líbí?
Líbí se mi. Během své kariéry jsem měla možnost poznat kultury jiných společností. V ASSA ABLOY oceňuji to, že je decentralizovaná. Prosazuje rozhodnutí a vlastní zodpovědnost lidí, což je velmi dobré. Jsme korporátem, firemní kultura utváří naši image na trhu. Společně sdílíme základní přesvědčení a hodnoty napříč všemi divizemi. Na nich stojíme.

Můžeš porovnat naši firemní kulturu a hodnoty s tvými předchozími zkušenostmi?
Určitě ano. Jak jsem již zmínila, jsme poměrně samostatní v porovnání s tím, co jsem viděla jinde. Naopak ale umíme sdílet stejné hodnoty a způsob práce. Jsme odpovědní za vysoké standardy a uznání naší značky. Jsme transparentní a spolupracujeme. Vzhledem k tomu, jak rychle se trh posouvá k digitálním technologiím, je tato spolupráce nezbytná.

Předpokládám, že sis během své pracovní kariéry zvykla hodně cestovat. Kde je místo, kam se vždycky ráda vracíš?
Ano, cestuji poměrně hodně. Bez pochyby se ráda vracím na jih Francie a do oblasti Středozemního moře, odkud pocházím. Cestování si vlastně užívám kdekoliv, kam jedu. Všude se dá něco poznávat. Jen díky cestování můžete objevit nová místa a setkat se s jinými kulturami.

Covid-19 rozhodně změnil náš způsob myšlení. Ukázal nám, jak důležité jsou sociální vazby a setkávání tváří v tvář.

 

V minulých letech nás všechny ovlivnil covid-19. Osobní schůzky nebyly možné, nemohlo se vycestovat… Jak jsi to zvládala?
Pro všechny to bylo těžké období, na druhou stranu věřím, že jsme mohli objevovat sami sebe a posunout hranice toho, co je možné. Naučili jsme se pracovat jinak. V DAS jsme podnikli několik neformálních schůzek. Sešli jsme se a hovořili o něčem jiném, než je jen práce. Uvolňovalo to tlak, který jsme mohli mezi zeměmi vnímat. Věřím, že všichni z DAS týmu přispěli k tomu, aby to vše dobře fungovalo a udrželi jsme naši výrobu v maximální možné míře.

Dokázala bys na zkušenosti s covid-19 najít něco pozitivního vzhledem k novému způsobu práce?
Ano. Dokázali jsme flexibilně hledat řešení. Byli jsme kreativní, v tomto ohledu jsme se hodně naučili. Srovnali jsme si také priority. A přestože věříme, že se věci vrátily do normálu, myslím si, že covid rozhodně změnil náš způsob myšlení. Ukázal nám, jak důležité jsou sociální vazby a setkávání tváří v tvář.

V minulosti jsi pracovala s rychnovským týmem. Kde vidíš roli Rychnova a jak se ti spolupráce líbila?
Myslím, že Rychnov má v rámci EMEIA klíčovou roli, která bude ještě posilovat. Spolupráce byla skvělá, řekla bych „best in class“. Rychnov má velký podíl na úspěchu DAS.

Francie nebo Švýcarsko?
To je vtip? Srdcem jsem pro jižní Francii, rozumově pro Švýcarsko.

Vím, že máš ráda lyžování. Kde lyžuješ nejradši?
Ve Francii a italských Alpách. Nejoblíbenější místo je ale mimo sjezdovky. Na čerstvém prašanu.

Máš nějakou knihu, film, nebo hudbu, která se ti v poslední době zalíbila a chtěla bys nám ji doporučit?
Kniha Hraj a vyhraj od A. G. Lafleyho a Roger L. Martina.

Jak by vypadal tvůj ideální volný den?
To záleží na ročním období. Nejdůležitější je pro mě čas strávený s rodinou a s mými puberťáky. A pak samozřejmě sport (wakeboard, lyže, windsurfing, běhání).

Jan Galda

 

Stephanie Ordan je součástí vrcholového vedení koncernu ASSA ABLOY, vede divizi globálních technologií. Žije ve Švýcarsku poblíž Ženevy. Mezi její největší koníčky patří sjezdové lyžování, jachting a wakeboarding.