Pokud je potřeba rozlišit, který klíč odemkne jaký zámek na více dveřích v budově, řešením je tzv. Systém generálního klíče (SGK). Generální klíč zde hraje nadřazenou úlohu, odemkne totiž všechny zámky v systému. Za uzavřený systém je možné považovat samostatnou budovu nebo i celý areál, například nemocnici. Tento klíč je obvykle z bezpečnostních důvodů v celém systému pouze v jednom exempláři a je v hierarchii nejvýš. Pod ním jsou klíče, které odemknou jen některé zámky, a klíče, které odemknou jen jeden konkrétní zámek. Definují se tak práva uživatelů, které dveře odemknou a které ne.

A právě nastavení Systému generálního klíče představuje poměrně složitý logický problém. Kombinuje se několik bezpečnostních prvků na klíčích a v cylindrické vložce: zoubky na klíči – tedy délka stavítek ve vložce, tvar otvoru ve vložce – tedy profil klíče, a další prvky, které bývají obvykle předmětem patentovaných řešení a jejich princip má právní ochranu proti svévolnému kopírování.

Tento logický problém není samozřejmě neřešitelný. Existuje speciální software na výpočet možných kombinací, který zároveň respektuje některá logická omezení, třeba počet „zoubků“ na klíči, jejich tvar a podobně. Částečně je takové počítání rutina, ale ve velké míře je zde i prostor pro kreativitu a vlastní tvořivý přístup pracovníka, který systém definuje. Do požadavků samozřejmě vstupuje také zákazníkova představa o konečné ceně, a tam už je potřeba onen „fištrón“.

Systémy generálního klíče dnes tvoří jednu desetinu celkového obratu skupiny ASSA ABLOY, tedy velmi významnou část produkce. Je v nich skryté velké know-how rychnovské FABky, počet potřebných kombinací se neustále zvyšuje a přibývají nové bezpečnostní prvky, jako jsou například důlky z boku klíče nebo elektronika.

Nabízíme volné místo specialisty SGHK

A teď to nejzajímavější: ASSA ABLOY Rychnov nabízí místo specialisty Systému generálního klíče, jehož úkolem bude právě počítání a definování těchto systémů. Samozřejmě se předpokládá řádné zaškolení a postupné zvládnutí všech nástrojů, které jsou k této práci potřeba. Stačí na to středoškolské vzdělání a angličtina na komunikativní úrovni.

Chcete to zkusit? Klikněte si: