Již tradiční Vánoční pečení pro ORION slavilo i v loňském roce nemalý úspěch. Jako vždy měli zaměstnanci možnost užívat si dobrého pocitu z toho, že pomohou těm, kteří to opravdu potřebují. Posedět u dobré kávy, v klidné atmosféře ochutnat dobroty a před Vánočními svátky zvolnit tempo. Ale nejen to bylo cílem celé akce. Nákupem napečených dobrot a výrobků, které připravili klienti chráněné dílny, se podařilo díky našim zaměstnancům vybrat 50 000 Kč. Tato částka byla zdvojnásobena a 11. 1. 2018 byl tak předán šek na 100 000 Kč na obnovu komunitní zahrady.

Za tyto peníze se zakoupí nové vyvýšené záhony z recyklovaného plastu. Jejich výhodou je vyšší bezpečnost a snadnější dostupnost pro vozíčkáře a osoby se sníženou pohyblivostí. Do květináčů se pořídí zahradnický substrát a geotextilie, stejně tak jako sazenice bylin, keříků a trvalek. Na jejich úpravu bude pořízeno i drobné zahradnické náčiní.

Důležité jsou pro chráněnou dílnu nejen peníze, ale i vědomí, že naše zaměstnance zajímá, co se v této komunitě děje. I proto na jaře proběhne revitalizace zahrady za pomoci dobrovolníků z řad zaměstnanců naší společnosti. Další informace o spolupráci se dozvíte v rozhovoru s paní Miroslavou Červinkovou, ředitelkou a sociální pracovnicí Centra Orion, který si můžete přečíst níže.

Paní Červinková, kdy vznikla myšlenka vánočního pečení s Orionem?

Úplně první Vánoční pečení s Orionem proběhlo v roce 2012. My jsme se o této akci dozvěděli až v momentě, kdy nám zástupci společnosti ASSA ABLOY a ZO OS KOVO při FAB přinesli do Orionu šek na celkem 28 188 Kč. Navrhli jsme, že bychom se této akce také rádi osobně účastnili. Chtěli jsme tak blíže ukázat zaměstnancům, koho vlastně podporují a seznámit je s našimi klienty a s naší organizací.

Jak vnímáte vy a vaši klienti jeho atmosféru?

Pro naše klienty je to vždycky velký zážitek. Všichni vnímáme velkou podporu od vašich zaměstnanců. Je na nich vidět, že i oni si celou akci užívají, jsou velmi milí a usměvaví, cítíme opravdový zájem. Je pro nás velkou ctí, že jste si vybrali k podpoře právě Centrum Orion. Podpory si vážíme nejen po finanční stránce, ale také v přístupu k našim klientům. Bývá to pro nás vždy radostné setkání s přáteli, kteří si s milým úsměvem, chutí a radostí vybírají dárečky pro své blízké i kamarády či něco sladkého a dobrého, s cílem, že vybrané peníze poputují na dobrou věc.

Výtěžek z této akce pomůže obnovit komunitní zahradu. Jaký přínos pro vaše klienty bude mít?

Centrum Orion pečuje o děti a mladé dospělé osoby s handicapem tělesným, mentálním a kombinovaným. Jde o těžší postižení a s největší pravděpodobností nikdy nebudou moci pracovat tak, jako my všichni ostatní. Péče o zahradu je jedním z prostředků, jak trénovat jemnou i hrubou motoriku, koordinaci pohybů a vzájemně spolupracovat. Klienti jsou součástí celého procesu od výběru rostlin až po zpracování sklizně.

Máte nějaké „podnikatelské záměry“ se zahradou? V souvislosti s tím, že pečete, vyrábíte různé předměty, provozujete kavárnu a teď i zahradu.

Komunitní zahrada je zaměřena hlavně na pěstování bylinek. Přece jen jsou nejméně náročné na péči a zároveň široce využitelné při vaření, na sušení do čajů, pokrmů i vonných sáčků nebo polštářků, nebo k přípravě solí do koupele. A komunitní zahrada má pro nás ještě jeden významný rozměr. Můžeme jejím prostřednictvím ukázat, co klienti dovedou, zvednout jejich sebevědomí. Mohou ukázat ostatním své dílo, na kterém pracují celý rok. I osoby s postižením totiž chtějí být společnosti prospěšní. Proto je třeba hledat pro ně takové uplatnění, které má opravdu smysl, o jejichž výsledek někdo stojí a má z něj užitek. Jen tak jim dokážeme, že i oni jsou rovnocennými partnery nám zdravým.

Moc děkujeme všem, kteří přišli a svým nákupem podpořili naše Centrum Orion, ZO OS KOVO za organizaci akce a společnosti ASSA ABLOY, která vždy vybranou sumu znásobí a společně peníze věnují našemu Centru.