Pokračujeme v rozhovoru s lifestyle koučem a výživovým poradcem Petrou Mazánkovou.

Zmínila jste stres, kterému je v dnešní době často přisuzována spousta zdravotních problémů. Jak ho zvládnout?

Celé naše tělo funguje jako velký komplex, ve kterém do sebe vše zapadá jako ozubená kolečka v hodinách. Když se jedno kolečko zasekne, přichází menší či větší nerovnováha. Čas se může zpožďovat a někdy se úplně zastaví, což je fatální a musí přijít na řadu důsledná oprava. To, jak se staráme o své tělo, je jednou z nejdůležitějších věcí, na co bychom měli klást důraz. Stres je abstraktní pojem. Hodně mi pomohl výklad, že stres je jen strach, který produkují naše starší části mozku. Po uvědomění si stresu může přijít na řadu za mě nejlepší nástroj, a to pokládat otázky sami sobě, z čeho vlastně ten strach máme? Ne každý stres je špatný. Někdy je velice potřebný pro naše přežití.

Chronický stres nám ale dělá velkou neplechu v životě. Lze ho zvrátit, a dokonce k tomu nic nepotřebujeme, jen svůj vlastní dech. Stačí si uvědomit, že v tom stresu jsme a v tu chvíli zaměřit pozornost na dýchání. Je to takový maják vnitřního klidu. Dýchat zhluboka nosem do bříška přes bránici a hrudník a zhluboka vydechovat je při stresové situaci základ. To ale neznamená, že to člověk udělá jednou a vše je v pořádku. Je to systematická práce. Čím větší je chronický stres, tím důsledněji je potřeba sám na sobě pracovat.

Dech je jen začátek. Existuje spousta dalších nástrojů, jak s ním pracovat a zmírnit jeho důsledky. Ty, které nás nic nestojí, jsou například pobyt v přírodě, poslech hudby, vědomý pohyb, meditace. Další možností je využít síly přírody. Existuje řada bylinek, které jsou velice účinné – jak v té nejpřirozenější formě, tak ve formě doplňků stravy. Dlouhodobý stres zapříčiňuje oslabení imunity, poté přicházejí zdravotní obtíže.

Oslabená imunita je veliký strašák vzhledem k nedávným událostem. Mohou pomoci doplňky stravy?

Zvláště v dnešní době a při situaci, která nás zasáhla, bych doporučila každému, kdo trpí dlouhodobým stresem nebo má již nějaké zdravotní obtíže, aby o sebe dbal a dal sám sebe na první místo. Imunita není samozřejmá. Lze ji ale významně podpořit doplňky stravy. Důležité je sledovat kvalitu a formu. Dnes je na trhu nepřeberné množství doplňků, není jednoduché se v tom vyznat. Musíme si uvědomit, že ne vše, co se o daném doplňku píše, musí být nutně pravda. Mnohdy je to velký byznys a lobby firem.

Právě díky biohackingu, který se opírá o kritické myšlení a testování, se touto problematikou zabývám poměrně do hloubky. Líbí se mi myšlenka využívat přírodních i syntetických látek, pokud jsou v souladu s tělem, ke zkvalitnění života. Ve svém pátrání jsem zjistila, že většina doplňků stravy není opravdu kvalitních. Další věcí je, že obsažené látky nejsou ve formě, v jaké je tělo může využít. Často jsou tyto látky ve formě, která je levná na výrobu. Takže spoustu doplňků člověk bere jako předraženou srandu s nějakým práškem a balastními látkami okolo, která nemá absolutně žádný benefit pro tělo, ba naopak může často ještě uškodit.

Doporučila byste nějaké konkrétní doplňky stravy, které by mohly pomoci?

Vždy je potřeba zjistit, co přesně člověk potřebuje. Široké spektrum mohou nabídnout takzvané adaptogeny, které pomáhají našemu tělu s adaptací. Stres, deprese, úzkost, únava, nemoci a tak dále, to všechno pomáhají zvrátit. V dnešní době tabletek a všemožných léků se zapomnělo na úžasné přírodní zdroje, které nejsou návykové a jsou cenově dobře dostupné. Moderní věda vynalezla chemické sloučeniny na jakýkoliv neduh. Často to ale není řešení příčiny, ale důsledku. Přijde mi, že jsme přejedení léky.

Dlouhodobý stres nám komplikuje život a ovlivňuje veškeré pochody v našem těle. Z toho může plynout špatná nálada, obezita a nemoci, kterými člověk trpí. Adaptogeny mají pozitivní vliv na naše tělo, kdy si náš problém najdou a dostávají tělo zpět do rovnováhy. Jsou bezpečné, nemají vedlejší účinky a mohou se různě kombinovat. V synergii jednoho s druhým lze dosáhnout optimálnějších výsledků. Moje oblíbené adaptogeny jsou například rhodiola, cordyceps, lékořice, kurkuma. Další, které bych měla zmínit, jsou například reishi, bazalka, ashwagandha, ženšen pravý, schizandra.

Měla byste nějaké závěrečné doporučení čtenářům?

V jednoduchosti je síla. Tělo má samouzdravující schopnosti, jen jsou často podkopávány námi samotnými. Je potřeba si to uvědomit. Hledání zlatého středu ve všech oblastech života je za mě nejlepší doporučení. To ale neznamená, že z toho středu se nemůžeme posunout tam či tam, jen je potřeba vědět, kde je a vrátit se do něj.

Děkujeme za rozhovor.

Ptala se Ivana Syrovátková