Lucka Suchomelová vyrábí domácí kosmetiku. Prozradila, proč a jak s touto činností začala a na co se musí při výrobě dávat pozor. Zvládne to podle ní úplně každý.

Věnuješ se výrobě domácí kosmetiky. Co všechno už sis doma vyrobila?

Aktuálně se nejvíce věnuji výrobě domácího mýdla a tuhých šamponů. Dále vyrábím balzámy na rty, mastičky nebo šumivé bomby do koupele. Mimo kosmetiku ráda vyrábím domácí bylinkové sirupy.

Chtěla bys zkusit ještě něco?

Co mi zatím nevyšlo a chtěla bych zkusit, je tekutý šampon a tekuté mýdlo, šlehané tělové máslo, prací a čisticí prostředky a mýdlo s kozím mlékem.

Jak a kdy tě vůbec napadlo vyrábět si vlastní kosmetické produkty?

S výrobou domácího mýdla jsem začala asi před sedmi lety, protože jsem měla po kupovaných sprchových gelech a mýdlech velmi suchou svědivou kůži. Nejdříve jsem si tuhá přírodní mýdla kupovala, ale tyto produkty jsou celkem drahé. Tak nás s kamarádkou napadlo navštívit kurz a vyrábět si mýdla samy. Ostatní produkty se tak nějak přidaly přirozeně, protože když už máte doma suroviny na mýdla, můžete je využít i na balzámy a mastičky.

Když se rozhodnu, že si chci vyzkoušet něco vyrobit, jak mám začít?

Určitě bych začala průzkumem na internetu, například na Youtube. Uvidíte tam jak výrobní proces, tak jsou zde občas uvedeny i recepty. Nebo bych si vyhledala nějaký workshop nebo kurz. Tak jsem začínala i já. Navštívila jsem kurz výroby mýdla za studena a několik dalších workshopů, prošla zmíněná videa a pořídila knížky o výrobě domácí kosmetiky.

Může domácí kosmetiku vyrábět i méně zručný člověk?

Domácí kosmetiku si může vyrobit opravdu kdokoliv. Například tuhá mýdla lze vyrobit z předem připravených směsí – stačí rozehřát mýdlovou hmotu, přidat bylinky, esenciální oleje a třeba nějaké barvivo. Tekutou směs nalejete do formiček a máte hotovo. Tato alternativa je  vhodná i pro tvoření s dětmi. Co se týče výroby mýdla za studena, tam si určitě poradí každý, kdo umí zacházet s kuchyňskou váhou, teploměrem, sporákem a ručním mixérem. Možná někomu zní výroba mýdla složitě, ale je to velmi jednoduché. Ostatně to, jak je výroba domácí kosmetiky jednoduchá, jste mohli vidět v dílničce Soni Mrštné při Dni zdraví.

Na co je potřeba si dát pozor? V čem se nejčastěji chybuje?

Opravdu důležité je dodržovat pracovní postup. Nutné je nastudovat si vlastnosti jednotlivých olejů, jejich vhodné poměry a vliv na výsledný produkt. Chybou může být, že zahřejete olej na moc vysokou teplotu, a tím ho znehodnotíte. Nebo si špatně navážíte poměr olejů a tuků nebo i hydroxidu sodného. S hydroxidem sodným, ze kterého se míchá louh, je nejlepší pracovat venku a určitě s ochrannými pomůckami, abyste se nenadýchali výparů a nepoleptali si kůži. Chyby se však nemusí dělat pouze přímo při výrobě, ale i v následném skladování kosmetiky. Mýdla, balzámy i mastičky vám mohou žluknout.

Jak nejlépe tedy produkty skladovat, abychom se toho vyvarovali?

Nejlepší je skladovat na tmavých a chladných místech. Já osobně uchovávám v lednici. Mýdla je dobré mít na dobře odvětrávaném tmavém místě. Je potřeba k výrobě nějaké speciální vybavení? Není, vše najdete v kuchyni. Forma na mýdlo se dá nahradit například krabicí od bot nebo od džusu nebo silikonovou formou na bábovku. U šumivých bomb můžete použít tvořítka na led nebo formu na muffiny. A balzám na rty můžete nalít i do kalíšků od krémů.

Je potřeba k výrobě nějaké speciální vybavení? 

Není, vše najdete v kuchyni. Forma na mýdlo se dá nahradit například krabicí od bot nebo od džusu nebo silikonovou formou na bábovku. U šumivých bomb můžete použít tvořítka na led nebo formu na muffiny. A balzám na rty můžete nalít i do kalíšků od krémů.

Vymýšlíš si sama nové recepty?

Ano, neustále. U mýdla obměňuji recepty dle surovin, které mám zrovna doma. K výpočtu množství surovin používám mýdlovou kalkulačku (ano, opravdu existuje). Ta mi ukáže, zda zvolené množství oleje a tuku je vhodné, anebo je potřeba ubrat či přidat. Nejčastěji se vracím k receptům, kde mi mýdlo nejvíce vyhovovalo například tuhostí. U těchto receptů pak obměňuji vůně, barvy nebo také přidávám suroviny, jako například med, kakao, sušený měsíček nebo levanduli. U balzámů žádné ověřené recepty nemám. Tam stále experimentuji a zkouším různé poměry olejů a tuků.

Jana Hejdová

Lucie Suchomelová vystudovala ekonomiku a management na Univerzitě Pardubice. V ASSA ABLOY pracuje od roku 2013 na pozici IT asistentky. Bydlí v Lupenici. Baví ji zahradničení a výroba nejrůznějších domácích produktů.