Ve dnech 5. a 6. října 2018 se stráně kolem Deštného změnily v rozsáhlé cvičiště, kde nadšenci hradecké záchranné zdravotnické služby připravili pro své kolegy náročnou a velmi poučnou záchranářskou soutěž „Yeti Rescue“. A FABka byla u toho.

Akce, finančně podpořená také společností ASSA ABLOY Rychnov, proběhla pod záštitou Záchranné zdravotnické služby Královéhradeckého kraje a ve spolupráci s ostatními složkami IZS. Celkem 35 tří a čtyřčlenných týmů zdravotnických záchranářů, studentů středních a vyšších zdravotnických škol, vysokých škol, spolků ČČK, sborů dobrovolných hasičů, horské služby a dalších složek IZS se přihlašovaly do soutěže z celé republiky. Byly rozděleny na profesionály a laiky, přičemž v žádném týmu nesměl být lékař.

Soutěže se zúčastnilo cekem 35 posádek z celé České republiky, nejvzdálenější týmy přijely z Moravskoslezského kraje, dále se zúčastnili záchranáři z Havířova, z Olomouckého kraje, Jihomoravského kraje, z Brna, tým z Jihočeské univerzity, tým z domovské záchranky v Rychnově nad Kněžnou nebo z Pardubic. Záchranářskému klání přihlíželo během pátečního a sobotního soutěžního dne asi 500 lidí z řad laické i odborné veřejnosti.

 

Soutěžící se při soutěži díky zinscenovaným nehodám dostávali do situací jak běžných, tak i takových, se kterými se setkávají méně často, jako například s noční srážkou plného autobusu s osobním autem. Rozhodčí pak posuzovali, jak si soutěžící vedou, jak organizují záchranné složky, které měli k dispozici jako pomocníky (Sbor dobrovolných hasičů, Horskou službu aj.), jak třídí raněné a rozhodují o jejich transportu. Někteří se přiznali, že některé situace řešili vůbec poprvé v životě, jako např. vzpomínaný autobus, slaňování, pohyb v obtížném skalnatém terénu, a že jsou moc vděčni za možnost si vše vyzkoušet.

„Celý šedesátičlenný tým pořadatelů, rozhodčích a figurantů má mé obrovské uznání a respekt. Příprava musela být velmi náročná a vše dopadlo na jedničku. Podobné akce se, pokud vím, v našem okolí nekonají často, a rádi jsme tuto soutěž záchranářů podpořili, nejen pro její výjimečnost, ale zejména pro její pro společnost tolik potřebné poslání“, říká jednatel společnosti ASSA ABLOY Rychnov Jan Galda.

Celkem 144 soutěžících tak prokázalo, jak jsou připraveni zachraňovat zdraví a životy spoluobčanů. Na prvním místě skončil tým záchranářů ZZS Moravskoslezského kraje, druhá skončila ZZS Jihomoravského kraje a třetí místo obsadilo družstvo ZZS Olomouckého kraje, ale buďme spravedliví.

„Vyhráli všichni, kteří soutěží prošli,“ říká jedna z hlavních organizátorek akce paní Alena Šmídová, jinak též členka týmu Záchranné zdravotnické služby v Rychnově nad Kněžnou, a dodává: „Přitom to neměli vůbec jednoduché. Navíc vše proběhlo v dobré náladě, v pohodě a přes obtížnost celé soutěže byla i spousta legrace“. Těšíme se společně na příští ročník!

Foto: Yeti Rescue