Zajímají mě lidé a jejich pohled na svět, říká František Mandát, vedoucí oddělení vývoje společnosti ASSA ABLOY Rychnov

 

Když v roce 2011 oslavila značka FAB 100 let na českém trhu, byla výroba mechanických zamykacích systémů na vrcholu svého vývoje. Dnes tvoří novou a významnou část výrobního programu rychnovského závodu elektromechanické zámky, založené na špičkových technologiích, sdílených v rámci skupiny ASSA ABLOY. Část z nich je dokonce vyvíjena v Rychnově, proto bylo oddělení vývoje posíleno o vedoucího manažera Františka Mandáta.

 

Jaký byl tvůj život „před ASSA ABLOY“?

Do doby, než jsem přišel do ASSA ABLOY, jsem působil pouze v jedné firmě. Po dokončení vysoké školy v Brně jsem šel za prací do trutnovského Siemensu, kde jsem působil v oddělení vývoje elektroniky pro průmyslovou automatizaci. Strávil jsem tam třináct let, z toho posledních sedm let jako vedoucí celého oddělení vývoje. Byla to velmi zajímavá zkušenost, při které bylo možné se v rámci mezinárodního koncernu spolupodílet na automatizaci v průmyslu. Spolupracovali jsme hodně s německou centrálou, takže chvíli po nástupu jsem strávil rok a půl trvale v oddělení vývoje v Německu a často tam jezdil na kratší dobu i v dalších letech. Během několikaletého působení v Siemensu jsem v Trutnově založil rodinu. Máme dvě báječné školou povinné dcery. Přesto, že pocházím z jižní Moravy, Krkonoše mě uchvátily. Jsou to nádherné kopce a dá se zde provozovat hodně aktivit.

Proč ses rozhodl pro změnu?

Po určitém čase jsem se postupně začal ohlížet po možnostech uplatnění v podobné oblasti v nějaké jiné firmě s mezinárodním přesahem. Baví mě pracovat pro nadnárodní koncern, můžu díky tomu poznávat nové lidi, nové kultury a nová prostředí. Skandinávská firma s vedením EMEA divize v Londýně ve spojení s tradiční českou značkou s dlouhou historií. To bylo to, co mě oslovilo jako první u ASSA ABLOY.

Jak proběhl tvůj první kontakt s ASSA ABLOY?

Kontakt s ASSA ABLOY byla z počátku náhoda. Kontaktoval mě headhunter, který hledal nové lidi do vývojového oddělení pro závod v Rychnově. Po prvních rozhovorech s ním nebo s vedením firmy mě nabízená pozice hodně oslovila. Líbila se mi kultura firmy jako taková, možnost potkat se se skandinávskou a anglickou kulturou a stejně tak lokalita tady. Nadchnul mě i fakt, že ASSA ABLOY v Rychnově začíná na poli elektromechaniky, kde mám dost zkušeností z projektů vývoje nových produktů, a že tady je možnost realizovat své znalosti. Od června jsem převzal další úkoly, a to je další rozvoj a strategické řízení celého oddělení vývoje. S centrálou jsme se dohodli na postupu, kam by oddělení mělo směřovat, a já mám tu milou povinnost se toho s ostatními kolegy zhostit a realizovat nastavenou strategii, ať už je to směrem k elektromechanickým nebo mechanickým produktům, tak třeba k novému nastavení vývojových procesů.

Jaké byly tvoje první dojmy, když jsi nastoupil do ASSA ABLOY?

Když jsem nastoupil, tak určitě převládaly pozitivní dojmy. Teď už jsem tady téměř rok, takže se nedá hovořit pouze o prvních dojmech. Panuje zde přátelská atmosféra, lidé jsou aktivní, snaží se podpořit jeden druhého v jakékoliv oblasti a pomáhat si v plnění úkolů. Na velmi dobré úrovni je firemní kultura. Moje zkušenost je, že se jedná s klidem, nejen na lokální úrovni, ale i v centrále, a je zde hodně schopných lidí, ze kterých je cítit snaha věci někam posunout a být respektovaný a důležitý člen skupiny. Samozřejmě i vnímám, že není všechno tak růžové, že i tady, tak jak ostatně všude jinde, občas panuje špatná nálada a věci se nedaří, jak bychom chtěli. Lidé, kteří jsou zde déle, už třeba necítí takové nadšení, jako ti, kteří nastoupili nedávno. Nebo snaha vybudovat nějaké nové procesy a postupy, které samozřejmě stojí čas a vyžadují jiný pohled na věc, se ne vždy každému líbí.

Co vlastně znamená, když se řekne Elmech v Rychnově?

Když se řekne v Rychnově Elmech, tak to znamená zaměření se na výrobu a vývoj nových elektromechanických produktů v rámci celé skupiny ASSA ABLOY. V současnosti je to už několik různých produktových řad ve výrobě a aktuálně produkty Aperio ve vývoji, kde jsme od července tohoto roku převzali zodpovědnost za tyto produkty a jejich další rozvoj. Momentálně musíme dořešit některé otevřené body spojené s transferem těchto produktů k nám a poté se zaměříme na jejich další vývoj. V jednání jsou i přesuny dalších vývojových aktivit v oblasti elektromechaniky.

Jak vypadá ta reálná spolupráce vývojového týmu se zahraničím?

O vývoj technologie této platformy se stará centrální vývojová skupina Shared Technologies ve Stockholmu. Hlavní spolupráce je tedy právě se Shared Technologies a centrálou EMEA, kde dochází také k rozšíření týmu, který se zabývá digitálními přístupovými systémy, mezi které řadíme i právě Aperio. Spolupráce s ostatními firmami skupiny v oblasti vývoje elektromechanických produktů není momentálně tak častá, ale pracujeme na jejím posílení. U nás v oddělení se vývoji elektromechanických produktů věnují aktuálně dva elektronici a já jako projektový vedoucí. Hledáme další pracovníky pro vývoj mechaniky, ale i pro posílení skupiny elektroniků a projektového vedení.

V čem spočívá v ASSA ABLOY strategický rozvoj?

Strategický rozvoj oddělení vývoje vnímám jako určení si směru, čemu se chceme věnovat, za jaké produkty bychom měli být zodpovědní a na to navázat další rozhodování, jaké k tomu potřebujeme kompetence, znalosti, zázemí a vybavení. K tomu je klíčová skladba celého týmu z pohledu kompetencí, které potřebujeme pro nové produktové skupiny. Máme silnou historii v oblasti mechanických produktů a teď se musíme nejen ve vývoji, ale i v ostatních oblastech, posunout směrem k elektromechanickým produktům, které vyžadují nové znalosti a know-how.

Jakým aktivitám se nejvíce věnuješ ve volném čase?

Před dvěma lety jsem začal občas jezdit na běžkách. Dříve jsme s rodinou jezdili na sjezdovky, ale teď už to není tak často. Nemám rád davy turistů a těch je v Krkonoších bohužel čím dál více. Proto jsem rád přesedlal na klidnější aktivitu, jako jsou běžky. Z letních aktivit mě baví míčové sporty. Vyrostl jsem na vesnici a tam byl sport číslo jedna fotbal, takže jsem do svých 24 let hrál fotbal aktivně. Teď už preferuju jiné sporty, které nejsou tak fyzicky namáhavé, jako jsou volejbal nebo tenis. Před pár lety jsem si pořídil cestovní enduro a občas vyrazím na krátkou projížďku.

Sdílíš své sportovní zážitky i společně s rodinou?

Holky do sportu moc nerostou, ty jsou spíš umělecky zaměřené. Jsem ale rád, když se hýbou a jsou aktivní. Rády se projedou na kole nebo na koloběžce, zajdou do bazénu, teď zkouší i třeba ping pong. Dělají vše hlavně pro zábavu, nemají rády tréninkový režim.

Je ještě něco, co tě v životě naplňuje kromě práce, rodiny a sportu?

Mám rád klid, rodinné zázemí a pohodu, ale mé druhé já je takové kosmopolitní. Rád cestuji a poznávám nové věci. Ani mě neláká exotika jako taková. Spíš mě zajímají lidi, kteří v dané oblasti žijí. Na příklad na mě velice zapůsobilo, když jsem byl v Číně. To je pro nás úplně jiný svět. To se musí zažít.

Při cestování preferuješ komfort hotelu anebo máš rád cestovaní „na divoko“?

Aktuálně už preferuji komfort hotelových komplexů. Nabízí větší klid, zázemí a bezpečí. Když jsem byl svobodný, tak jsem často jezdil „na divoko“, třeba do Rumunských Karpat. Spali jsme s kamarády pod širákem v sedle ve výšce přes 2 500 m nebo třeba v nějaké prázdné stáji v kopcích, kam večer zrovna nepřišla zvířata z pastvy zpět. Všude, kde jsem, tak se snažím vnímat, jak tam lidé žijí. Člověk trochu získá větší nadhled a některé věci doma se mu potom zdají malicherné a nedůležité.

Děkujeme za rozhovor.