Stolová hora Ostaš s výškou 700 metrů nad mořem je dominantou krajiny u Police nad Metují. Leží v CHKO Broumovsko a od roku 1956 je přírodní rezervací. Najdete tam jedinečné skalní útvary, za kterými se můžete vydat krásnou procházkou nabízející pohledy na rozmanité skály, nádherné vyhlídky a malebnou krajinu. Místy budete překonávat skalní terén, ale trasu zvládnou i děti.

 

Trasa začíná u chatové osady Ostaš, kde je také placené parkoviště. Nejprve se vydáte na okruh Horním labyrintem po modré turistické značce, který je dlouhý cca tři kilometry. Z chatové osady začnete pozvolna stoupat, až vás lesní cesta přivede do skalního bludiště. Pokud se v něm neztratíte, pokračujete dál kolem různých skalních útvarů, např. Mohyly smrti nebo Čertova auta, až k vyhlídkovému místu – Krtičkově vyhlídce. Ta nabízí panorama Javořích hor a Broumovských stěn. Po výstupu na vrchol Ostaše a na vyhlídku Frýdlantská skála vám budou odměnou krásné výhledy na Adršpašsko – teplické skály, Javoří hory, Broumovské stěny, i Krkonoše. Z vrcholu stále sledujete modrou turistickou značku a vrátíte se zpět téměř až k osadě.

 

Druhá trasa dlouhá cca dva kilometry vás po zelené turistické značce dovede do Dolního labyrintu ke Kočičímu hradu. Než tam však dojdete, budete míjet odbočku ke sluji Českých bratří, kde se podle pověsti scházeli evangelíci k bohoslužbám v dobách rekatolizace. Kočičí hrad je skalní útvar s řadou chodeb a prolézaček, který určitě stojí za to pořádně prozkoumat. V tomto místě cesta končí a zpět k osadě se vrátíte po stejné trase. Pískovcové skály na Ostaši jsou také oblíbeným cílem horolezců, kteří tam najdou přes 500 výstupových cest různých obtížností.

 

Stolová hora Ostaš je přístupná celoročně, je vhodná pouze pro pěší a u výchozího bodu chatové osady je možnost občerstvení a houpačky a prolézačky pro děti. Od okolní krajiny je hora zřetelně oddělena. Pouze severně od ní se nachází 626 m vysoký skalnatý vrchol Hejda, který je od Ostaše oddělen údolím Klučanky.

Jana Hejdová