Zeptali jsme se odborového předáka ASSA ABLOY Rychnov Rudolfa Procházky, jaká je historie této organizace.

Můžete nám nějak přiblížit vznik nebo založení vaší ZO?

Ihned po nástupu do funkce mne tato věc zajímala. Pokud se chci dívat do budoucna, musím vědět, co je za mnou. V březnu roku 2004 jsme se s hospodářkou ZO Janou Štefkovou vydali do Státního oblastního archivu v Zámrsku. Nepodařilo se nám zde najít nějaký konkrétní dokument o založení odborů, ale zároveň nebylo tak složité „vystopovat“ alespoň rok, ve kterém k založení odborové organizace došlo. Nalezli jsme zde kroniku, která byla sepsána podle výpovědí starších pracovníků, podle zápisů tehdejší závodní rady a bylo zde použito i zápisů z konání valných hromad tehdejší akciové společnosti Al. Fáborský a spol.

Co bližšího se vám podařilo zjistit?

Odborovou organizaci založil p. Melichar, který v jejím čele stál v letech 1919 – 1936. Ze zápisů se podařilo dohledat i to, kolik předsedů doposud naši ZO vedlo. Pokud jsou naše informace správné, tak bych měl být patnáctým v řadě. Dále jsme třeba narazili na vstupenky na 1. ples kovodělníků, který se konal ve Dvoraně Národního domu (dnešní Pelclovo divadlo) dne 17. ledna 1920. Příští rok tedy uplyne i 100 let od uspořádání prvního plesu.

Jaké milníky shledáváte v činnosti odborů po celou tuto dobu?

Odpovím obecně. Sto let je poměrně dlouhá etapa lidského bytí. Lidé se za tu dobu vyvíjí, mění svůj pohled na svět a mění i své životní hodnoty. Dříve se odbory zakládaly spontánně, s vírou v lepší budoucnost. Lidé se navzájem podporovali, nezištně pomáhali jeden druhému. Ta doba byla velmi těžká a lidé by se bez vzájemné pomoci jen těžko obešli. Nežilo se rozhodně nijak dobře. Ale lidé k sobě na druhou stranu měli daleko blíže, než je tomu dnes.

Jaké podmínky ke své činnosti měly odbory v období 50. – 80. let dvacátého století?

Odborové organizace byly „okleštěny“ tehdejším režimem, který velkou diskusi nepřipouštěl. Do roku 1989 byly kolektivní smlouvy uzavírány jen formálně, protože pro kolektivní vyjednávání byl dán jen nevýznamný prostor. Naopak režim se snažil význam odborových organizací v podnicích zneužívat ve svůj prospěch a prakticky je i řídil.

Takže změna nastala až se 17. listopadem 1989?

Ano, je to tak. Doposud mám uschováno programové prohlášení Občanského fóra závodu Orlické strojírny s. p., Rychnov n. Kn. Zaměstnanci v něm požadují ekonomicky prosperující podnik, potlačení politických funkcí ve vazbě na politické strany, zrušení jednotek lidových milicí. Naopak jasně a zřetelně zde zazněl požadavek na svobodné a nezávislé odbory a zpracování kolektivní smlouvy. Zde byla zahájena demokratická diskuse a zahájení sociálního partnerství se zaměstnavatelem tak jak ho známe doposud. Pro odbory rozhodně významné období.

A co váš pohled na současnost?

Odbory mají nezastupitelnou roli v komunikaci mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci. Svobodně můžeme vyjednávat kolektivní smlouvu a zasahovat do dalších oblastí v každodenním životě firmy. Mám ale obavu, že si toho zaměstnanci již tolik neváží jako dříve. Vidí vše tak nějak automaticky, což samozřejmě není. Rozhodně není špatné si při tomto výročí připomenout, jak o vše museli naši předchůdci tvrdě bojovat. Budoucnost ale vidím optimisticky. V letošním roce nás čekají nové volby členů do výboru ZO. Očekávám částečnou obměnu současného týmu, jeho omlazení, a tím i další perspektivu naší odborové organizace.

Jak se chystáte toto 100leté jubileum oslavit?

Dne 9. 4. proběhne konference ZO, na které budeme chtít toto výročí určitě zmínit. Bude pozváno několik hostů jak ze strany vedení společnosti, tak i ze strany výkonného vedení OS KOVO. Účast přislíbil i předseda ČMKOS Josef Středula. O den později, tedy 10. 4., chystáme pro členy ZO hudební dárek. Podařilo se nám zajistit reggae kapelu z Kalifornie – Big Mountain. Z mého pohledu se podařil takový malý zázrak. Koncert kapely, která vystupuje na velkých festivalech po celém světě, bude rozhodně zážitkem pro všechny z nás. Poděkovat za to musím vedení společnosti ASSA ABLOY v Rychnově n. Kn., tak i vedení společnosti ALPHA v Týništi n. Orl. Bez jejich finanční podpory bychom tuto akci rozhodně zorganizovat nezvládli. A poděkovat za podporu musím samozřejmě také všem členům naší odborové organizace. Bez členů bychom se o našem výročí vlastně vůbec nebavili.