V minulém čísle Fabky jsme si v rubrice Zdravý životní styl povídali o „sportu pro všechny“ – Nordic Walking. Dnes se podíváme trochu zblízka na podobný způsob relaxace – běh na lyžích. Jeho velkým vyznavačem je Josef Doležal, bezpečnostní ředitel ASSA ABLOY Rychnov.

 

Jaké mohou být důvody pro to začít běhat na lyžích?

Pro mnoho lidí může být prostředkem k úniku z každodenního stresu a shonu. Prospívá zdraví a zvyšuje vitalitu a výdrž, posiluje srdce a krevní oběh a pomáhá s hubnutím. Je to sport přístupný všem lidem bez rozdílu věku či pohlaví a z hlediska financí patří do kategorie levnějších. Snad jedinou jeho nevýhodou je závislost na sněhových a povětrnostních podmínkách, pokud tedy neuvažujeme nad variantou kolečkových lyží.

Co můžete doporučit začátečníkům?

Pokud jsme na běžkách poprvé, je dobré začít na rovině od prosté chůze v tzv. dvouoporovém postavení. Těžiště těla je uprostřed stopy a „suneme se“ vpřed. Hole nám poslouží jako podpora stability a rovnováhy. Nejlepší je ale učit se od zkušeného běžkaře. Důležitá je následná praxe, abychom si běhání „zažili“.

Bez jakého vybavení se běžkař neobejde?

Potřebujeme vhodné lyže s vázáním, běžecké boty a hůlky, sportovní zimní oblečení a sadu speciálních vosků podle druhu lyží. Co se týče lyží, tak na klasický styl jsou delší než na bruslení, ale existují i kombinované. Od jejich výběru se odvíjí i výběr hůlek. Ty jsou vždy poměrně vysoké třeba ve srovnání se sjezdovými. Je určitě dobré dbát na to, aby byly vyvážené, lépe se s nimi potom manipuluje. Složitější je to s vosky, ale lze říci, že při klasickém stylu se používají stoupací a při bruslení skluzné parafíny. Pokud si pořídíte lyže se speciální skluznicí, například šupiny, vosky mazat nemusíte. Samozřejmě i zde je na místě nechat si poradit od odborníka v prodejně nebo servisu.

Kam vyrazit na běžky?

Oblíbenými místy v Orlických horách jsou sedlo na Šerlichu nebo Panské pole nad Rokytnicí v Orlických horách. V minulém roce byl otevřen osvětlený běžecký okruh na Bedřichovce u silnice mezi Šerlichem a Orlickým Záhořím. Všechna místa, kde jsou upravené běžecké tratě, lze dohledat na internetu v podrobném sněhovém zpravodajství.

Děkujeme za rozhovor.

 

Drobné rady redakce zpravodaje Fabka pro výběr některých doplňků pro běh na lyžích:

• Lyže na klasiku i bruslení vám pomůže vybrat odborník, ale zajímavostí jsou lyže v protismykové úpravě, např. bezvoskové verze „multigrip“ či „no wax“, nebo „šupiny“.

• Hole jsou při výšce běžce 185 cm vhodné v délce 155 cm na klasiku a 165 cm na bruslení.

• Boty jsou na klasiku vhodné nižší, končící u kotníku, a v přední části měkké. Na bruslení jsou boty se zpevněnou manžetou z tvrzeného plastu a s tvrdou podrážkou.

• Rukavice: Lepší než běžné jsou prstové, nepromokavé ale prodyšné s membránou nebo alespoň speciálním nátěrem. Nebudou v nich mrznout prsty a ruce se v nich nepotí.

• Funkční prádlo plní funkci odvodu potu od pokožky a není nasákavé, takže pokožka pod ním zůstává suchá. Proto se pomaleji ochlazuje, takže tělo zůstává v teple.

• Brýle chrání oči proti mechanickému poškození i proti UV záření, a pomáhají zlepšit vidění ve zhoršených světelných podmínkách. Například žlutý zorník zvyšuje kontrast a dobře tak poslouží například v mlze.