Psát o Česku mi zpočátku nepřišlo jako úplně dobrý nápad. Všichni jsme Češi a svou zemi známe… Není to tedy nošení dříví do lesa? Rozhodl jsem se proto, že téma pojmu trochu jinak než předcházející zeměpisné články. Historie se potká s technikou a průmyslovou výrobou, vařit a cestovat budeme ne úplně typicky. Alespoň na první pohled.

 

Hrad Hněvín je ze 13. století a dodnes ho najdete na kopci nad městem Most. Původně sloužil jako pevnost, dnes zde sídlí restaurace a hotel. Z věže je skvělý výhled na Mosteckou pánev, město Most, Krušné hory a České středohoří. Kousek od hradu se nachází kultovní lavička s výhledem na Most, na které měl rande Franta Gondek (Zdeněk Godla) s Dášou Říhovou (Erika Stárková) v seriálu Most. Ve městě se za výstup můžete odměnit pivem v legendární restauraci Severka. Na druhé straně kopce se pod hradem nachází vodní nádrž Matylda. Jedná se o zatopený lom, který vznikl po těžbě uhlí. V současné době slouží jako přírodní koupaliště a rekreační oblast. Můžete si zde užít krásný den na pláži, zaplavat si, půjčit si loďku. Nebo jezero objet kolem dokola na inline bruslích.

České Budějovice je historické město na soutoku Vltavy a Malše, které se pyšní bohatstvím pamětihodností. Nejvýznamnější je asi historické centrum města, kde se nachází řada gotických, renesančních a barokních staveb. K nejvýznamnějším patří náměstí Přemysla Otakara II. s radnicí a Samsonovou kašnou. Dále se zde nachází Černá věž a kostely sv. Mikuláše a Panny Marie. České Budějovice můžeme bez nadsázky označit za mekku českého piva. Napočítal jsem osm pivovarů, možná jich je i více. Doporučuji minipivovar Krajinská, Solnice a Beránek. Mají vlastní hospody a například v Krajinské nabízejí ochutnávku všeho, co vyrábí, po „deckách“. Můžete samozřejmě navštívit i vyhlášené Masné krámy pivovaru Budvar. Sportovní nadšenci mohou využít cyklostezku podél Vltavy do Hluboké, navštívit místní zámek a pak se lodí vrátit.

České Budějovice
České Budějovice
České Budějovice

Staroměstský orloj v Praze

České Budějovice

Malá Morávka, Moravskoslezský kraj

Každý zná nejvyšší vrch Orlických hor. Víte ale název druhé nejvyšší hory? Je to Koruna a je jen o patnáct metrů nižší než Velká Deštná, od které leží tři kilometry na jihovýchod. Protože na ni nevede žádná turistická stezka, patří mezi nejméně navštěvované vrcholy. Což je důvod, proč ji navštívit. Užijete si krás výšek bez davů turistů.

Rakovecké údolí je jedním z nejkrásnějších v Moravském krasu. Je to vlastně kaňon meandrujícího potoka Rakovce, do kterého se svažují slepencové skalní útvary. Údolím táhnoucím se od rybníka Budkovan v Jedovnici až do vesnice Račice vede naučná stezka popisující místní faunu a floru, geologii a již zaniklou osadu Bystřec, která historicky souvisí s legendou o Krysařovi.

Kroměříž je skvělým místem pro ty, kdo hledají kus historie, ale také pro ty, kdo chtějí relaxovat a užívat si přírody. Historické centrum Kroměříže je plné kouzelné atmosféry minulých staletí. Nachází se zde kostel sv. Mořice a významný barokní kostel sv. Jana Křtitele. Skutečnou perlou Kroměříže je Arcibiskupský zámek a jeho přilehlé zahrady, které jsou zapsány na seznamu kulturního dědictví UNESCO. V parkové zeleni se nacházejí jezírka, sochy, fontány a množství exotických dřevin. Zahrady velmi rozsáhlé, takže pokud zatoužíte vidět celé, doporučuji zakoupit vyjížďku vláčkem s výkladem za doprovodu skladby Chválím tě, země má od dvojice Svěrák a Uhlíř. Ale i pěší procházka stojí za to. Ztratíte se v zelené kráse mimo davy turistů.

Kousek od Kroměříže se v Otrokovicích nachází severní konec Baťova kanálu. Tento kanál vznikl v letech 1934 až 1938 na přání Tomáše Bati, průmyslníka a zakladatele známé české obuvnické firmy. Kanál měl sloužit k přepravě surovin a hotových výrobků mezi továrnami a obcemi v této oblasti. Je dlouhý 52 km a je na něm 22 plavebních komor, jež umožňují překonání převýšení až 31 metrů. Dnes je Baťův
kanál lákadlem turistů z celého světa. Podél jeho toku se nachází mnoho cyklostezek i pěších tras, které jsou vhodné pro rodinné výlety. Můžete třeba vyjet na inline bruslích z Uherského Hradiště a podél kanálu dojede až do Napajedel. Cestou se můžete vykoupat v jezírkách u Spytihněvi a vrátit se po kanálu lodí.

České Budějovice
České Budějovice
České Budějovice

KUCHYNĚ
Regionální speciality, které jste možná ještě neochutnali

Vysočina – mrkvance
kynuté buchty s mrkvovou náplní

Šumava – žahour
sladká borůvková omáčka na bramborové knedlíky

Valašsko – kontrabáš
směs pohanky, brambor a pikantního koření zalitá smetanou s brynzou

Valašsko – slepé myši
zapečené palačinky s tvarohovou náplní podávané s povidly

Haná – hanácké koblížky
sladké pečivo z kynutého těsta, plněné marmeládou, povidly nebo mákem

 

Západní Čechy – chodský toč
bramborová placka s česnekem a majoránkou

Chodsko – dudácký guláš
varianta hovězího guláše s výrazným podílem cibule a leča

Ostravsko – bigos
nepopsatelný pokrm ze zelí a masa existující v mnoha variantách

Štramberk – štramberské uši
sladký pokrm z perníkového těsta ve tvaru kornoutu

Valašsko – frgál
sladký koláč z kynutého těsta velký asi jako pizza, s volitelnou náplní (švestkovou, makovou, meruňkovou, a především hruškovou) posypanou drobenkou

ZAJÍMAVOSTI

Česko je vyhlášenou zemí houbařů. Alespoň jednou ročně vyrazí na houby sedmdesát procent obyvatel, což nemá ve světě obdoby. V našich lesích můžeme najít až deset tisíc druhů hub, a to včetně druhé nejjedovatější houby na světě – muchomůrky zelené.

Pražský hrad je s rozlohou 70 000 m2 dle Guinessovy knihy rekordů největším hradním komplexem na světě.

Když jsme u těch hradů, včetně zřícenin jsou jich na území ČR dva tisíce. Tím je Česko nejhustěji hrady posetou zemí na světě.

Pražský orloj je nejstarším fungujícím orlojem na světě a třetím nejstarším vůbec. Postaven byl roku 1410.

Češi spotřebují průměrně 141 litrů piva ročně na osobu, což nás spolehlivě dostávaná na první příčku ve spotřebě piva na světě. Alespoň jednou týdně si dá pivo 91 procent dospělých mužů.

První skladba, která se nehrála na zemském povrchu, byla Novosvětská symfonie Antonína Dvořáka.

Češi měli jako třetí v pořadí ze všech národů člověka ve vesmíru – Vladimíra Remka. Dodnes je Evropskou vesmírnou agenturou považován za prvního evropského kosmonauta.

První ženou ve vládě USA byla rodilá Češka – Madeleine Albrightová.

Čeština dala světu slova robot, dolar, pistole, houfnice a chřipka.

V Česku je nejhustší síť turistických stezek na světě.

HISTORIE

23 000–28 000 př. n. l. nejstarší stopy osídlení na našem území

3 000 př. n. l. keltští skláři u nás začínají vyrábět sklo

9. století na našem území je rozvinuta síť obchodních stezek, která spojovala východ a západ Evropy

993 postaven Břevnovský pivovar, první pivovar na území Čech

12. století ražba prvních českých mincí, a to za krále Václav I.

1400 Praha je jedním z největších měst Evropy, je větší než Londýn či Paříž

1542 v Milevsku je postaven nejstarší dochovaný vodovod u nás

1684 založena první továrna, textilní manufaktura v Soběchlebech na Teplicku

1707 založeno ČVUT, jedna z nejstarších technických škol v Evropě

1881 František Křižík významně zdokonalil obloukovou lampu a osvítil s ní Hybernskou ulici v Praze

1891 v Praze vyjela první elektrická tramvaj

1906 Jan Jánský rozdělil lidskou krev do čtyř skupin

1911 pány Fáborským a Šedou založena Továrna na železné zboží v Rychnově nad Kněžnou

1919 vznikla Masarykova univerzita v Brně, první univerzita na světě založená po první světové válce

1955 profesor Wichterle si nechává patentovat kontaktní čočky

Jiří Cens