Čas od času je potřeba rozvířit stojaté vody a dostat do firmy nový vítr, novou zkušenost, jiný nadhled a pohled odjinud. Pavel Jirásek tohle všechno bezesporu splňuje. Přispívá k většímu propojování výroby a prodeje naší značky FAB a jeho životní příběh je navíc velmi inspirativní.

 

Čím se ASSA ABLOY Opening Solutions CSH zabývá?
Pokusím se to vysvětlit na příkladu. Představte si, že se začne uvažovat o výstavbě například nové nemocnice. Náš projektový tým začne spolu s architektonickou kanceláří, která má projekt na starosti, připravovat projektovou dokumentaci celého přístupového a bezpečnostního systému tak, aby byly navrženy podle nejnovějších bezpečnostních standardů a platné legislativy. Jedná se o protipožární dveře, rolety, bariéry, všechny dveřní doplňky. Celý systém vyprojektujeme, vyrobíme včetně všech dveří, nainstalujeme a poté zajišťujeme servis. Celý přístupový systém musí být dodán precizně, aby v případě ohrožení zajistil maximální bezpečnost všech lidí v budově. Teď to ještě trochu zkomplikuji. Všechny komponenty musí být často zaintegrovány do digitálního přístupového sytému, který ovládá celý provoz budovy, jako přístupové body, garáže, výtahy, bezpečnost. I tyto sofistikované digitální systémy úspěšně dodáváme našim zákazníkům v Maďarsku a nově také v České republice a na Slovensku. Kromě projektového businessu také prodáváme naše značky FAB, Mul-T-Lock, Yale, Abloy a tak dále napříč všemi prodejními kanály, jako jsou zámečnictví, hobby  markety, železářství nebo Ecommerce.

V ASSA ABLOY jsi necelé dva roky. Jak bys je shrnul?
Mimořádné. V letošním roce se nám podařilo mnoho skvělých věcí. Uvedli jsme novou generaci značky FAB, nový digitální přístupový systém Incedo-Pro, definovali jsme, čeho chceme dosáhnout a jak to uděláme napříč našimi divizemi. S hrdostí mohu říct už nyní, že náš obrat v roce 2022 výrazně překoná jednu miliardu Kč, přičemž rosteme dvojciferným procentem v obratu a násobky v zisku. Nic z toho bychom nedokázali bez silného a motivovaného týmu. Je inspirativní a zároveň zavazující být součástí této komunity.

Jak vidíš blízkou budoucnost ASSA ABLOY CSH?
Pozitivně, ale nesmíme se přestat vyvíjet. Za celou moji profesní kariéru jsem nepracoval pro firmu s tak skvělým potenciálem, jako máme my. Máme dobře etablované a velmi kvalitní výrobky, obrovskou možnost zvyšovat nejen naše tržní podíly, ale také celkový růst našich kategorií. A samozřejmě zaměstnance, bez kterých by se tohle všechno neobešlo. Zároveň musíme neustále rozvíjet naše dovednosti a angažovanost. Na druhé straně nesmíme být naivní! Jak jsem se zmínil, rok 2022 je pro nás mimořádný. Nicméně pořád jsme na začátku naší transformace s cílem dosáhnout profitových výsledků v souladu s očekáváním AA. Navíc jsou tu znepokojivé externí faktory jako zpomalení ekonomiky, inflace, ruská agrese na Ukrajině, nepředvídatelné změny cen energie, zvyšování úrokových sazeb… Všechny tyto vlivy zásadním způsobem změní zákaznické nákupní chování. Strategie, které dosud fungovaly, už nebudou stačit. Musíme se zaměřit na naše zákazníky, pochopit jejich potřeby a očekávání, a tomu přizpůsobit své plány. Proto pracujeme na několika nových projektech, které považuji za zcela nezbytné pro zachování našeho růstu, pro celkovou stabilizaci a pro maximální spokojenost našich zákazníků. Detaily představíme na konferenci v lednu 2023. Věřím, že jsme připraveni.

Znamená to, že se ekonomická krize nedotkne zaměstnanců firmy?
Doba je těžká, čekají nás turbulentní časy. Jedním z našich handicapů jsou vysoké provozní náklady. Tahle výzva se dá řešit několika způsoby – zvyšováním tržeb, zvyšováním profitability nebo snižováním nákladů. Tyto faktory jednoduše nemůžeme ignorovat. Je nutné pečlivě dotáhnout všechny nutné změny a zároveň budovat důvěru mezi námi. Věřím, že jediný způsob, jak toho docílit, je otevřená transparentní komunikace napříč firmou. Uvědomuji si, jak důležitá je pro zaměstnance jistota a stabilita. Nejsem schopen v tuto chvíli nic zaručit, nicméně znovu musím zopakovat, že jsme připraveni pokračovat v profitovém růstu. To se nám i letos dařilo.

Co jsi dělal před AA?
Strávil jsem více než dvacet let na různých manažerských postech ve společnosti Kimberly- Clark. Měl jsem privilegium vést několik let obchodní tým Velké Británie a Severního Irska, spolupracovat dva roky se společností McKinsey& Company na implementaci nových obchodních strategií napříč regionem EMEA nebo vést pět let region Middle East & North Africa.

Dlouho jsi žil v Dubaji. Jaké to bylo?
Po pracovní a kulturní stránce je to na další rozhovor. Měl jsem na starosti region Blízký východ a severní Afrika. Jednalo se o více než dvacet zemí jako Saúdská Arábie, Libanon, Maroko, Spojené arabské emiráty nebo Omán. Náš největší trh byl v Saúdské Arábii, kde jsem trávil nejvíce času, hned po Dubaji. Bydlení v Dubaji má svá specifika. Od října do března je to ráj. Teploty se pohybují kolem 25 stupňů. Bydleli jsme deset minut od moře. Každý víkend jsem si připadal jako na dovolené – slunce, pláž… V létě je to ovšem peklo. Teploty dosahují extrémních hodnot. Chodil jsem se projít a zaplavat si ráno kolem páté, abych se vyhnul přímému slunci. Teplota vzduchu byla po ránu „jen“ 38 stupňů. Dubaj je prostě fascinující město, které se snaží být ve všem nej. Například na poušti postaví novou městskou část rychleji, než my opravíme dálnici D1. Není to destinace pro každého, nicméně já jsem si tenhle kus světa oblíbil a rád se tam vracím.

Jak trávíš čas mimo zaměstnání?
Má priorita je rodina. Mám pocit, že náš vztah se velmi utužil i díky spoustě let strávených mimo Českou republiku. Rád hraji golf, lyžuji, a snažím se alespoň jednou za rok vyrazit někam k moři na jachting. Jsem také velký fanoušek ragby a ledního hokeje. Nedávno jsme si pořídili psa.

 

„Je fajn obklopovat se lidmi, kteří nás inspirují a nabíjejí.“

 

Před rokem jsi měl vážné zdravotní komplikace. Chce se ti o tom mluvit?
Ve dvanácti letech mě začaly zlobit ledviny. Strávil jsem mnoho měsíců v nemocnicích. Ukázalo se, že se jednalo o chronický zánět. V pětadvaceti letech jsem prodělal transplantaci ledvin. Bohužel u těchto operací nevydrží nový orgán věčně. Loni se můj zdravotní stav prudce zhoršil a po několika těžkých měsících, jsem se dočkal další transplantace. Pokud tam nahoře někdo je, tak na mě dává velký pozor. Jeden z důvodů, proč si tohle intimní téma nenechávám pro sebe, je, že asi každý má v životě okamžiky, které jednoduše sám nezvládne překonat. Přístup a podpora mých kolegů v těchto těžkých časech byla úžasná. Moc všem děkuji. Cítím zde dluh, který nikdy nezvládnu splatit.

Jak tě tyto zdravotní problémy ovlivnily?
Věřím, že nedílná součást našeho zdraví je psychická pohoda. Snažím se moc nepřemýšlet o tom, proč zrovna já. Nemá moc smysl řešit věci, které nelze ovlivnit. Takže se spíš zabývám věcmi, které ovlivnit jde. Zároveň je fajn obklopovat se lidmi, kteří nás inspirují a nabíjejí. Musí se jednat o vyvážený vztah.

Jan Galda

Pavel Jirásek je jedním ze tří jednatelů naší společnosti, řídí obchodní zastoupení v České a Slovenské republice i v Maďarsku. Žije střídavě v Plzni a v Praze. Je ženatý, má dva syny.