Pavel Šafář má rád adrenalin a jeho oblíbeným citátem je, že život začíná až za komfortní zónou. Vyzpovídali jsme ho, co všechno už vyzkoušel.

Jaké máš koníčky?

Rád cestuji, objevuji nová místa, nové aktivity, sporty, zážitky. Obecně se dá říct, že mám rád cokoliv, co mi rozbuší srdce, u čeho mám zkrátka pocit, že jsem naživu.

Jaký zážitek pro tebe byla největší výzva? 

To bude jednoznačně skydiving. Volný pád se dá těžko překonat.

Jakým způsobem se to dá zažít?

Nejrychlejší a nejjednodušší cesta k volnému pádu, když nepočítáme bungee jumping, je tandem, kdy se necháte připnout na břicho pilota, který se o všechno postará. Vám zbývá už jenom kochat se. Další variantou, kterou jsem zvolil i já, je krátký víkendový kurz, na konci kterého je ten krok ze dveří letadla do vzduchoprázdna pouze na vás.

Jak takový kurz probíhá? 

První zhruba tři seskoky, nebo dokud Vás instruktor nepustí na další fázi, je otevření hlavního padáku pevně spojeno s letadlem. K otevření tedy dochází automaticky a na Vás je „jenom“ vyskočit, počkat na otevření, převzít řízení a bezpečně přistát. V dalších fázích se automaticky otevírá už jen jakýsi malý, stabilizační padák, který jednak slouží k mírnému snížení rychlosti pádu, ale hlavně vás stabilizuje ve správné a bezpečné poloze pro otevření padáku – břicho k zemi, záda k nebi. Je to podobné jako jízda na kole s pomocnými, postranními kolečky. V poslední fázi, přibližně kolem skoku  číslo deset, už je všechno jenom na vás. 

To zní nebezpečně. 

Statisticky je to mnohem bezpečnější než například potápění. Ve vzduchu totiž ještě nikdo nikdy nezůstal. 

 

 

 

Via ferrata neboli zajištěná cesta je cesta v nepřístupném, obvykle horském, terénu, která je vybavena jisticím ocelovým lanem, železnými stupy, případně dalšími pomůckami pro výstup. Cílem takových úprav je zpřístupnění terénu i návštěvníkům, kteří nemají zkušenosti s horolezeckými výstupy.

 

Víme, že se věnuješ MMA. Co tě k tomu přivedlo?

MMA jsem začal sledovat ještě v době, kdy u nás v České republice nebylo příliš populární. Na existenci místního klubu (FG RK) a možnost zkusit si to na vlastní kůži mě upozornil jeden kolega, který se tomuto sportu také věnoval. Ještě ten samý den jsem zvednul telefon a zašel na první trénink.

Co z dalších adrenalinových aktivit jsi vyzkoušel?

Třeba ferraty, surfování, jezdím na motorce.

Kdyby někdo chtěl ferratu vyzkoušet poprvé, jak bys ho nalákal?

Podle mě je to ideální kombinace relaxace v přírodě a podle zvolené obtížnosti to může být výborný zdroj adrenalinu. Při tom jste ale po celou dobu pevně ukotveni k ocelovému lanu, takže je to aktivita relativně bezpečná. Takhle zajištěných cest různých obtížností je po Evropě už teď velké množství. Navíc se stále otevírají nové a nové úseky, takže je určitě z čeho vybírat. 

Jak bylo těžké naučit se surfovat?

Já se zatím stále za surfaře nepovažuji, ale s trochou koučingu se dají jednodušší až středně těžké vlny sjet zhruba za týden až dva. Surf pro mě bude vždycky srdcová záležitost. Ale jelikož v Čechách nemáme moc oceánů, tak to bude bohužel jenom příležitostná aktivita. Na druhou stranu si alespoň těch příležitostí budu o to víc vážit.

Všechny tyto aktivity vyžadují velkou dávku odvahy. Pociťuješ vůbec někdy strach?

Samozřejmě. Každý z nás má někdy strach. Myslím si ale, že je důležité alespoň se pokusit ho překonat. Nejdůležitější a zároveň nejtěžší je ten první krok. Z vlastní zkušenosti ale vím, že více trpíme ve svých představách, než ve skutečnosti.

Připravujete se nějakým způsobem na sezónu?

Jak kdy. Letos začátkem dubna pojedu na Slovensko na soustředění našeho STALAK týmu, kde najezdím denně 150 nebo 200 kilometrů. Je potřeba si před sezónou otlačit zadek, to se podaří zhruba po 1 000 najetých km.

Budete se účastnit v květnu Do práce na kole?

Kdybych dělal osmičky, tak jezdím každý den. Při dvanáctkách se mi moc nechce. Před deseti lety jsem pracoval v Dobrušce, a to jsem jezdil na kole každý den, to bylo super, stálo to za to.

Jana Dostálová a Jana Hejdová

 

MMA (Mixed Martial Arts neboli smíšená bojová umění) je plnokontaktní bojový sport bez využití zbraní, umožňující údery i chvaty, boj ve stoje i na zemi, a spojující různé techniky jiných bojových sportů i bojových umění.

Pavel Šafář pracuje v ASSA ABLOY od roku 2016 jako seřizovač operátor. Věnuje se MMA a rád vyhledává nové výzvy.