Kirsi znám už dvě desítky let. Vždy byla velmi pracovitá, osobitá a zaměřená na konečný výsledek. Má velkou zásluhu na vzniku zamykacího systému PERK i na tom, že byl vyvinut v našem závodě, kde se i vyrábí. Je spravedlivá, náročná a skvěle podporuje rychnovský závod. Věřím, že v rozhovoru mnohé překvapí.

Jak ses dostala k ASSA ABLOY?

V roce 1993 jsem dokončovala diplomovou práci na univerzitě zaměřenou na obchod a hledala jsem letní brigádu. Do žádosti jsem uvedla: „Moje osobnost je extrovertní, ale energii dokážu směřovat i dopředu a nahoru, proto bych měla zájem o pozici zprostředkovatele obchodu.“ Svým způsobem jsem měla štěstí, když paní, které jsem asistovala, odešla do důchodu. Tak jsem se dostala k práci na plný úvazek ve firmě ABLOY sídlící ve finském Joensuu. V roce 1993 jsme procházeli hlubokou recesí a bylo velmi obtížné získat trvalé zaměstnání.

Máš zkušenosti s pobytem v různých zemích, takže jsi asi kosmopolitní člověk.

Jsem skutečným „evropským člověkem“. Po maturitě jsem pracovala celé léto ve Švédsku. Dále jsem měla příležitost žít 18 let v Anglii, půl roku ve Švýcarsku a Německu, také měsíc ve Španělsku- to vše pro ASSA ABLOY.

Můžeš porovnat životní styly v jednotlivých zemích? Odlišné země se liší kulturou i zvyky, je to tak?

Během života v Anglii i během současné práce jsem vnímala pravé bohatství kultur. Pro mě je asi nejjednodušší porovnat finské a anglické zvyky. Řekla bych, že Angličané jsou velmi společenští, přátelští a ochotní. Jdete po chodníku a pozdraví Vás usměvavý cizinec z druhé strany ulice. To se ve Finsku nestává často. Angličané se umí bavit a například v neděli mají ještě stále pěkný den. Ve Finsku si již začínají dělat starosti s prací. Angličané si obvykle staví konvici na čaj, Finové upřednostní kávovar. Samozřejmě vždy existují výjimky, lidé prožívají věci jiným způsobem, proto to nelze příliš zobecňovat.

Říká se, že umíš mluvit šesti nebo sedmi jazyky?

Vždy mě bavilo studovat jazyky. Ve škole se ti chytřejší z nás rozhodli pro pokročilou matematiku. Já jsem se místo ní chtěla učit jazyky. A tak jsem studovala (ve skutečnosti jsem se totiž ne všechny naučila) finštinu, angličtinu, španělštinu, němčinu, švédštinu a ruštinu. V současné době se snažím naučit i italsky. Při běhání poslouchám italské rádio, přestože většině vět zatím nerozumím. Věřím, že se to nějakým způsobem dostane do podvědomí a jednoho dne budu mít plynulou italskou mluvu. Třeba takovou, abych mohla krátkodobě žít v Itálii. Je velkým přínosem, pokud člověk dokáže mluvit s místními lidmi v jejich rodném jazyce. Schopnost skutečně hovořit jazykem si vyžaduje jeho časté používání. Co se týče češtiny, zatím mám znalosti omezené na dobrý den, děkuji, klíče, spojka, dobré ráno, dobře, atd.

 

„Je velkým přínosem, pokud člověk dokáže mluvit s místními lidmi v jejich rodném jazyce.“

V současné době pracuješ jako produktový manažer EMEA regionu. Myslím, že je skvělé být u začátku vývoje nových produktů, které přispějí k budoucnosti ASSA ABLOY.

To je rozhodně nejzajímavější věc. Člověk má pocit, že společně s výborným týmem, který pracuje na mechanických vložkách, rozbíhá byznys. Když se člověk zastaví, aby se zamyslel a podíval do zpětného zrcátka, zjistí, kolik jsme toho od roku 2010 dosáhli. Tehdy jsem začínala ve své roli a myslím, že nyní máme ještě větší možnosti pro formování budoucích výsledků společnosti ASSA ABLOY. Ještě důležitější je pak dokázat správně zabezpečit obytné i komerční budovy po celém světě.

Jsi i manažerkou pro rozvoj produktu PERK, což je naše vlajková loď v mechanických systémech. Čím je PERK tak unikátní?

PERK je unikátní z mnoha důvodů. Jedním z hlavních je, že se zrodil na základě skutečných požadavků zákazníka. Ty se sbíraly v 16 různých zemích. Ukázalo se, že důlkové klíče jsou vnímány jako bezpečnější než ty řezané. Dále se potvrdilo, že jsou atraktivnější pro prodej a pohodlnější při používání. Naši zákazníci hledají skutečnou hodnotu za utracené peníze, bezstarostný nákup s krátkou a spolehlivou dodací lhůtou. Během specifikování produktu zákazníci chtěli dlouhou platnost patentu, aby byla zaručena dlouhodobá úroveň zabezpečení instalací. Všechny tyto požadavky byly zohledněny při vývoji, který byl doplněn vynikajícím výkonem výroby v Rychnově. PERK je jedinečný díky prodejnímu úsilí orientovanému na region.

Můžeš se podělit o své zkušenosti ze spolupráce s výrobním závodem v Rychnově a R&D oddělením?

Bylo skvělé vidět pokroky a odvedenou práci během vývoje od roku 2010. Oddělení výzkumu a vývoje se rozrostlo a vybudovalo úctyhodnou sílu, která si umí poradit s EMEA výzvami. V současnosti kromě domácího trhu pomáhá i jiným regionům. V poslední době se zabývalo vývojem dvou větších nových produktů, konkrétně vytvořením klíčové verze PERKu „Economic+“ a vývojem nové nákladově smysluplné cylindrické vložky „Gemini“. Jsem velmi ráda, že mohu spolupracovat s Lubošem Fibikarem a jeho členy týmu, kteří jsou milí, profesionální, efektivní a ještě k tomu milují cylindry J . Jak všichni víme, vývoj nových produktů přináší prodeje společnosti ASSA ABLOY. Pro úspěch jsou zásadní krátké dodací lhůty společně se spolehlivou kvalitou. S platformou PERK prožívám mimořádné období, kdy plníme přání zákazníků. Díky ASSA ABLOY v Rychnově to vypadá velmi snadno, ale lze si jen představovat, jakým výzvám musí každý den čelit.

 

 

Jak by vypadal tvůj nejlepší den?

Během volného času bych volila některé sporty, přírodu, pobyt na chatě, saunu. Ráda bych vařila a jedla, poslouchala hudbu, tančila na terase. To vše s dobrou společností. Nejlepší pracovní den by neměl být bez pokroku, realizace, dosažení cílů a týmové práce.

Která země podle Tebe hraje nejlepší lední hokej? 

Nejlepší hokej se hraje ve Finsku! 

Jan Galda

 

Kirsi Solehmainen pracuje v ASSA ABLOY 28 let, je produktovou manažerkou platformy PERK a koordinátorkou dalších aktivit s mechanickými cylindrickými vložkami v regionu EMEAI. Je vdaná, žije ve finském Joensuu. Mezi její největší zájmy patří pobyt v přírodě.