Dalším členem týmu ve vedení East Europe Manufacturing, kterého vám představujeme, je personální ředitel Jan Ambrož. Za personální procesy zodpovídá nejen ve výrobních závodech regionu, ale i v regionu East Europe Commercial.

 

Co obnáší práce HRD EE?

V jednoduchosti je to žonglování s hodně míčky najednou. Padá na mě agenda ze skupiny, tak se na mě obrací týmy Achima a Jana Galdy. Každá země či pobočka je v jiném stádiu rozvoje a má své potřeby. Dostatek pracovní síly, automatizace, digitalizace, angažovanost zaměstnanců, hledání nových talentů, hybridní pracovní prostředí, budování firemní kultury, stárnutí společnosti, využívání „big data“ k předpovídání trendů – to jsou jen některé priority a témata, na kterých pracuji.

Které země jsou součástí tohoto regionu?

Region východní Evropy obnáší třináct zemí, které jsou v rámci obchodní organizace rozděleny do sedmi sub-regionů – Čechy, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, pobaltské státy, oblast při Jaderském moři – Rusko a Bulharsko.

Jak se liší přístup v oblasti HR v jednotlivých zemích, které vedeš?

Rozdíly plynou z lokálních legislativ. V rámci regionu máme i pobočku v Rusku, které je mimo EU, což přináší další komplexitu. V regionu východní Evropy často dochází k akvizicím, a proto máme jako tým o práci postaráno. Každá nová společnost si sebou přináší svou kulturu, procesy, talent, a je potřeba velmi citlivě zvažovat, co ponechat a co změnit.

Jsou si HR týmy v regionu vzájemně inspirací?

Určitě. Vzájemná spolupráce, sdílení zkušeností a oslava úspěchů je tou nejlepší inspirací. Zároveň tak šetříme čas a využíváme silných stránek jednotlivých týmu. Nikdo z nás není dokonalý a neumí vše, takže vzájemná spolupráce je nezbytná pro dlouhodobý úspěch.

Je to předsudek, že je práce v HR pro ženy?

Věřím, že ano. Každá profese či řemeslo má svá specifika. Práce v HR je kombinací různých dovedností a schopností, jako emoční inteligence, sledování dlouhodobých cílů, umění domluvit se s ostatními. Evolučně mají k těmto dovednostem blíže ženy. Jsem ale rád, že od listopadu mám v týmu také muže. V Polsku nám nastoupil  kolega, který se bude starat o výrobní jednotky Mercor a Donimet.

Jaké to je, vést převážně ženský kolektiv?

Musel jsem se naučit pracovat s jinou energií, která má jiné principy a zásady. Musím určitě disponovat vysokou emoční inteligencí, musím umět dobře naslouchat, občas číst mezi řádky a hledat spíše soulad než vytvářet konkurenční prostředí. Kdokoliv by měl zájem se dozvědět více o rozdílech, doporučuji se přečíst knihu The Mind of the Leader: How to Lead Yourself, Your People, and Your Organization for Extraordinary Results (By Rasmus Hougaard and Jacqueline Carter)

Co dělá HRD EE mimo pracovní povinnosti?

Nejvíce si odpočinu u sportu, rád hrají tenis, ale jakákoliv sportovní činnost mě baví, teda kromě aktivit, které jsou na malých kolečkách, či zbytečně vysoko. Brusle a lezení ve výškách mi opravdu nedělají dobře. Naopak mi vyhovuje osm provazů aneb boxerský ring. Určitě nemůžu zapomenout na své dvě dcery, a i dobré jídlo či hudba je relax, který si užiju.

Ivana Syrovátková

Jan Ambrož ve společnosti ASSA ABLOY pracuje od roku 2019. Žije v Praze, je rozvedený a má dvě dcery.